Foto: LETA

Jaunais Rīgas teātris (JRT), kas tāpat kā citas kultūras institūcijas ārkārtējā stāvokļa dēļ ir slēgts līdz 14. aprīlim, turpina akciju "JRT lasa grāmatas mājās", kurā aktieri lasa priekšā no sava mājas grāmatplaukta izvēlētu literatūru. Šobrīd aktierim Gundaram Āboliņam un Vilim Daudziņam ir pievienojies Andris Keišs un Kaspars Znotiņš.

Andris Keišs izvēlējies Raiņa poēmu "Ave Sol", ko dzejnieks sacerēja laikā no 1906. līdz 1908. gadam, esot trimdā Šveicē. Keišam šis darbs ir personiski dziļi nozīmīgs, jo pateicoties tam viņš studiju laikos ticis pie labas atzīmes, tāpat "Ave Sol" palīdzējis viņam sagatavot Eduarda Smiļģa lomu iestudējumam "Meklējot Spēlmani".

Savukārt Kaspars Znotiņš no sava grāmatplaukta izvēlējies Kārļa Skalbes "Mazās piezīmes", kas ir publicistisku rakstu krājums – "tapis mūsu valsts tapšanas laikā un dīvainā kārtā vēl joprojām nav novecojis".

Atgādinām, ka akciju aizsāka aktieris Gundars Āboliņš dažas dienas pēc tam, kad Latvijā tika izsludināta ārkārtēja situācija koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" izplatības dēļ. Viņš izvēlējies lasīt pārsteidzoši aktuālu renesanses laika darbu – Džovanni Bokačo "Dekamerons", bet Vilis Daudziņš jau vairākos turpinājumos lasa Latviešu tautas pasakas un ticējumus.

Savukārt 24. marta vakarā projektam pievienosies Baiba Broka, kura pašizolēšanās laikā lasīs Valentīnas Freimanes darbu "Ardievu, Atlantīda!".

Visi video skatāmi JRT "Vimeo" kontā.

Jau ziņots, ka līdzīgu iniciatīvu uzsākusi arī teātra trupa "Kvadrifrons", tāpat arī citas kultūras institūcijas atradušas dažādus veidus, kā ar saviem skatītājiem un klausītājiem uzturēt kontaktu tiešsaistē.

Kultūras ministrijas (KM) iestādes no 16. marta uzsākušas informatīvu kampaņu "#Ēkultūra", aicinot iedzīvotājus ārkārtējās situācijas laikā visdažādākās kultūras norises izbaudīt virtuāli, savukārt kultūras jomā pieejamos e-pakalpojumus saņemt attālināti, iestādes klātienē neapmeklējot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!