Foto: LETA
Jaunais Rīgas teātris visu 2016./2017. gada sezonu joprojām pavadīs telpās Lāčplēša ielā 25. Tur arī gaidāma sezonas pirmā pirmizrāde, kas būs Alvja Hermaņa iestudētais franču rakstnieka Mišela Velbeka romāna "Pakļaušanās" dramatizējums, preses konferencē 11. augustā pastāstīja pats teātra mākslinieciskais vadītājs.

Kā sarunā uzsvēra Alvis Hermanis, šī būs "pēdējā sezona pirms lielajām pārmaiņām", pirms teātris pārvācas uz telpām Tabakas fabrikā, Miera ielā 58A, kas būs pagaidu mītne, kamēr ēkā Lāčplēša ielā notiks remonts.

Lai gan sākotnēji pārvākšanās uz Tabakas fabriku bija plānota jau šā gada ziemā, šobrīd zināms, ka JRT Lāčplēša ielas ēkā pavadīs visu sezonu. Kā ziņots, Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) pieņēmis lēmumu apturēt būvdarbus, kurus veic SIA "RBSSKALS Būvvadība", Kā klātesošajiem skaidroja VNĪ valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Tols, līgumattiecībās ar būvnieku nācās konstatēt neatgriezeniskas novirzes no līguma nosacījumiem, vairākas reizes mainīti līguma nosacījumi, nav bijusi bankas garantija un tikuši kavēti termiņi. Viņš uzsver, ka situācija objektā tikusi uzraudzīta katru dienu.

Šajā sezonā JRT plānotas deviņas pirmizrādes, taču, visdrīzāk, iestudējumu būs vairāk. Ņemot vērā pagaidu situāciju un neskaidrības ar turpmāko teātra mājvietu, tās pagaidām netiek izziņotas. Tāpat teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis uzsver, ka jaunās izrādes tiek veidotas, rēķinoties ar gaidāmajām pārmaiņām un ņemot vērā to, ka Tabakas fabrikā nebūs lielā un mazā skatuve, bet divas izmēra ziņā līdzvērtīgas zāles.

Alvja Hermaņa iestudējums "Pakļaušanās" pirmizrādi pašreizējā JRT Lielajā zālē piedzīvos jau 9. septembrī. Jaunākais Mišela Velbeka darbs ir stāsts par 2022. gada Franciju, kur politisko varu pārņēmuši musulmaņi. Tomēr Alvis Hermanis atteicās sniegt jebkādus komentārus par izvēlēto tēmu, jo, viņaprāt, tas tikai traucēs skatītājiem izrādi uztvert un pašiem izdarīt secinājumus.

Hermanis arī skaidro, ka romāns nav vērsts nekādā veidā pret musulmaņiem, gluži otrādi – tas ir par "Rietumu sabiedrības destruktīvo un bīstamo stāvokli". Režisors topošo izrādi raksturo kā JRT lieldarbu.

Eiropā pazīstamais latviešu režisors šosezon JRT veidos vēl vienu izrādi, kas būs veltījums dzejniekam Aivaram Neibartam. Taču pagaidām nav zināms, vai izrādi, pagaidu stāvokļa un gaidāmās pārvākšanās dēļ varēs pabeigt.

Politiskās noskaņās savu pirmo šīs sezonas iestudējumu JRT veidos arī režisors Gatis Šmits. "Kārkli" būs izrāde par Latvijas politisko dzīvi. "Izrāde mēģinās meklēt cēloņus Latvijas politiķu nespējai vadīt valsti un skaidrot lēmumus," žurnālistiem sacīja Šmits.

Savukārt otra režisora veidotā izrāde "Īsumā par Visumu" populārzinātniski skaidros bērniem dažādus fizikas likumus.

Tāpat šosezon gaidāms režisores Māras Ķimeles iestudējums "Nora", kā pamatā ir norvēģu klasiķa Henrika Ibsena darbs "Leļļu nams".

"Skandināvu psiholoģiskais teātris – tā ir joma, kurā Māra Ķimele jūtas ļoti pārliecināta," komentēja Alvis Hermanis.

Foto: LETA

Savukārt režisors Vladislavs Nastavševs šosezon JRT veios divas izrādes – "Ciniķi" un "Cerību ezers ir aizsalis" (darba nosaukums), kas būs augstu novērtētās izrādes "Cerību ezers" otrā daļa.

Šoreiz stāsts risinās viņa bērnībā – par viņa krievu tautības vecmāmiņu un bērnības draugu un draudzeni – latviešu bērniem. Izrādes lielā intriga ir aktieris Vilis Daudziņš, kurš atveidos vecmāmiņu, bet pašu režisoru bērnībā spēlēs Kaspars Znotiņš.

Savukārt izrāde "Ciniķi" tapusi pēc Anatolija Marienhofa tāda paša nosaukuma romāna motīviem. Rakstnieks, kurš bija krievu dzejnieka Sergeja Jeseņina laikabiedrs un draugs, raksta par 20. gadu Krieviju, aizejošā laikmeta inteliģences pārstāvjiem laikā, kad pasaule mainās.

Kā pastāstīja Hermanis, 2017. gada sākumā gaidāmas vērienīgas izrādes "Brodskis/Barišņikovs" viesizrādes dažādās pasaules valstīs. Savukārt pats Barišņikovs izteicis vēlmi spēlēt arī Tabakas fabrikā pēc pārvākšanās jaunajā sezonā.

Aizvadītajā sezonā Jaunais Rīgas teātris nospēlējis 430 izrādes, no tām visspēlētākā – Vladislava Nastavševa “Cerību ezers” (30 izrādes, 14 140 skatītāji). Kopumā pagājušajā sezonā JRT izrādes noskatījušies 109 505 skatītāji. Vidējais teātra zāļu piepildījums – 94%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!