Valdība pēc Kultūras ministrijas (KM) iniciatīvas 8. jūnijā lēma veikt 172 710 eiro pārdali starp KM budžeta programmām, lai mazinātu Covid-19 ierobežošanā radītās, negatīvās sekas un nodrošinātu Liepājas domes kapitālsabiedrības – Liepājas teātra – darbības turpināšanu 2021. gadā.

Kā "Delfi" informē KM pārstāve Lita Kokale, atbalstu valsts teātriem un koncertorganizācijām KM virzīs izskatīšanai kādā no tuvākajām valdības sēdēm.

"Liepājas teātris ir mūsu kultūrtelpas nozīmīga sastāvdaļa. Pandēmijas laikā atbalsts ir jāsniedz visam kultūras sektoram, neatkarīgi no juridiskā statusa. Kultūras ministrija ir radījusi un ieviesusi virkni atbalsta mehānismu gan valsts, gan privātajam, gan nevalstiskajam sektoram. Paldies par ciešu sadarbību Liepājas domei!" sacīja kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA).

Lai nodrošinātu skaidru un visām iesaistītajām pusēm saprotamu principu un kritēriju izstrādi šā gada Covid-19 ietekmes mazināšanai KM kapitālsabiedrībās un Liepājas teātrī, KM strādāja īpaši izveidota darba grupa, kurā bija pārstāvēti arī teātri un koncertorganizācijas. Saskaņā ar Liepājas teātra iesniegto informāciju un darba grupas izvērtējumu Liepājas teātrim šogad darbības nepārtrauktības nodrošināšanai nepieciešams finansējums 172 710 eiro apmērā, skaidro Kokale.

Jau ziņots, ka Liepājas teātris ir vienīgais profesionālais teātris, kura juridiskais statuss ir pašvaldības, nevis valsts kapitālsabiedrība, tāpēc ne aizvadītajā gadā, ne šogad teātrim nav iespējams tiešā veidā piešķirt finansējumu no KM. Atgādinām, ka pērn šī iemesla dēļ bija apdraudēta teātra pastāvēšana.

Kokale informē, ka valdība lēmusi veikt 20 236 eiro pārdali starp KM budžeta programmām, lai Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) mērķprogrammas "KultūrElpa" ietvaros iesniegto projektu vērtēšanā nodrošinātu biedrības "Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācija SUSTENTO" ekspertu iesaisti. Šajā mērķprogrammā viena no prioritātēm bija kultūras piedāvājuma veidošana vai esošā kultūras piedāvājuma, tostarp digitālā kultūras piedāvājuma, pielāgošana cilvēkiem ar īpašām vajadzībām (redzes, dzirdes, uztveres un kustību traucējumiem).

Par minētā finansējuma pārdali vēl būs jālemj arī Saeimai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!