Foto: Māris Morkāns

Karš Ukrainā Rīgas Krievu teātra aktieri Maksimu Buselu pārsteidza brīdī, kad sāka attīstīties viņa karjera Maskavā. Viņš bija ticis pie ilgi gaidītas lomas Nāciju teātra iestudējumā "Kabarē". Savukārt 26. februārī bija plānots, ka Kijivā notiks viņa Ukrainas kinodarba pirmizrāde. Viss vienā mirklī bija nulles vērtībā. Iestudējumu Rīgas Krievu teātrī "Leģenda par pianistu" kļuva sāpīgi, tomēr īpaši būtiski spēlēt. Kā dzīvot tālāk? Atklātā intervijā ar "Delfi" aktieris Maksims Busels, kuru bija ierasts redzēt uz Rīgas Krievu teātra skatuves, saka – ar šausmām, kas ik dienu notiek Ukrainā, nāksies visu mūžu dzīvot un vēl kapā paņemt līdzi.

Covid-19 pandēmijas laiks Maksimam izrādījās viens no auglīgākajiem radošajiem periodiem. Viņš nospēlēja nozīmīgas lomas trīs Vladislava Nastavševa iestudējumos – "Piecas dziesmas pēc atmiņas", "Melnraksts" un divvalodīgajā "Trīs māsas". Tika nominēts "Spēlmaņu nakts" balvai. Nospēlēja nelielu, bet spilgtu lomu izrādē "Notikums Višī pilsētā" Rīgas Krievu teātrī, kā arī galveno lomu Rēzijas Kalniņas iestudējumā "Šeit un tagad" latviešu valodā.

Pagājušajā gadā Maksims Busels tika pie lomas Somijas un Francijas kopražojuma seriālā "Polārais loks 2". Tajā viņš atveido detektīvu no Murmanskas, kurš izmeklē mistiski mirušu krievu slepkavības. "Bija nepieciešama eiropeiska Džeimsa Bonda versija, bet ar pamatīgu krievu akcentu." Paralēli viņš arī aktīvi filmējies Ukrainā un Krievijā, tāpat izmēģinājis spēkus kastingos, lai tiktu pie lomām Maskavas teātros.

Aktīvā darbošanās dažādos blakusprojektos novedusi pie tā, ka Rīgas Krievu teātra vadība piedāvājusi izvēlēties – vai nu štata vieta teātrī, vai brīvmākslinieka statuss ar iespēju spēlēt "savās" izrādēs. Maksims visu karjeru uzlika uz vienas kārts – tā izkūpēja līdz ar kara sākumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!