Foto: Publicitātes foto
Rīgas Krievu teātrī 25. un 26. maijā pirmizrādi piedzīvos Rūdolfa Blaumaņa lugas "Indrāni" iestudējums krievu valodā. Izrādes režisors – Elmārs Seņkovs, portālu "Delfi" informē teātra pārstāvji.

Seņkovam šis ir pirmais iestudējums Lielajā zālē, un viņš strādā kopā ar to pašu jauno mākslinieku komandu, ar kuru strādāja pie izrādes "Graņonka" - scenogrāfs Reinis Dzudzilo un kostīmu māksliniece Krista Dzudzilo. "Indrāni" ir jau astotais šīs komandas kopīgais projekts.

"Mūsu mērķis – izstāstīt sen visiem zināmo stāstu it kā no jauna; atrast risinājumu, kas aizraus skatītāju, bet ieinteresēt mēs vēlamies ar precīzu un jūtīgu psiholoģisku spēli. Katrs tēls cīnās par savu pasauli – par to, kuru ir radījuši vai vēlas radīt, un šī cīņa norisinās mājās, kurām dots dzimtas vārds "Indrāni". Mēs vēlamies likt uzsvaru uz divu laikmetu maiņu – jaunās paaudzes un jaunā laika ienākšanu, kas pieprasa pārmaiņas. Un uzdosim jautājumu: ko iesākt ar veco? Kā attiekties pret to, kas bijis? Savās alkās pēc Jaunā – ko mēs gaidām, ko vēlamies? Un, ja atbilde ir – "dzīves mīlestību", "tuvāko mīlestību", tad to būs ļoti grūti, tik grūti iemācīties...," stāsta Elmārs Seņkovs.

Lomās Rīgas Krievu teātra aktieri: Leonīds Lencs, Svetlana Šiļajeva, Aleksandrs Maļikovs, Olga Ņikuļina, Dmitrijs Palēss, Anastasija Timošenko, Jeļena Sigova, Jekaterina Frolova, Oļegs Teterins, Kārlis Krūmiņš, Daņila Maligins.

Īpaši izrādei mūziku veidojis dziesminieks Goran Gora.

1912. gadā uz Rīgas Krievu teātra skatuves (toreiz – Pilsētas Krievu teātris vai Pilsētas Otrais teātris; tagad ēka pieder Nacionālajam teātrim) notika pirmā latviešu lugas iestudējuma krievu valodā pirmizrāde: pēc Konstantīna Ņezlobina aizbraukšanas Nikolajs Mihailovskis uzņēmās teātra mākslinieciskā vadītāja pienākumus, izvēloties Rūdolfa Blaumaņa lugu "Indrāni". Izrāde, kurā vecā Indrāna lomu atveidoja Ilarions Pevcovs, aizkustināja visu latviešu sabiedrību. Arī krievu skatītāju interese par jauno izrādi bija liela.

Krievu teātris regulāri pievērsies latviešu dramaturģijai, īpaši Rūdolfa Blaumaņa daiļradei. 2012. gadā nedrīkstēja neņemt vērā tādu notikumu kā pirmā iestudējuma krievu valodā 100 gadu jubileju. 2012. gada izrāde – tas ir 21. gadsimta skatījums - svaigs jaunās paaudzes redzējums, uzsver Rīgas Krievu teātra pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!