Foto: Publicitātes foto
Sagaidot Baltijas valstu simtgades, no 2017. gada 4. līdz 12. novembrim Latvijā notiks Baltijas Drāmas forums (BDF), kas ir starptautisks ikgadējs Baltijas valstu teātra mākslas notikums, kas vienkopus pulcē visu trīs Baltijas valstu teātra praktiķus un teorētiķus, ļaujot iepazīt un novērtēt rīkotājvalsts sasniegumus nacionālās dramaturģijas laukā.

Šobrīd Latvijas teātru aktuālajā repertuārā kopumā iespējams saskaitīt teju 100 iestudējumu, kas balstīti nacionālajā dramaturģijā: tur atrodamas gan latviešu klasikas darbu jaunas interpretācijas, gan savu laiku pārdzīvojusi padomju laika dramaturģija, gan iestudējuma procesā tapuši oriģināldarbi. Latvijā ieradīsies 70 kaimiņvalstu teātra profesionāļu, kuriem ir sastādīta programma ar iespēju noskatīties izrādes ar tulkojumu angļu valodā.

"Galvenie foruma notikumi koncentrēti novembra otrajā nedēļā, taču, rēķinoties ar plašo piedāvājumu, novembrī teātros latviešu autoru iestudējumi skatāmi teju trīs nedēļu ietvaros. Teātra profesionāļi un praktiķi ne tikai skatīsies mūsu teātru izrādes, bet arī piedalīsies publiskās diskusijās par mūsdienu teātra tendencēm. Forums ir lieliska pieredzes apmaiņas platforma, kurā skaidri iezīmējas katras valsts teātra jomas specifika, sasniegumi un problemātika. Interesentus iejusties Foruma atmosfērā aicinām jau 4. novembrī, kad LTV 1 piedāvā noskatīties "Dirty Deal Teatro" izrādi "Nacionālais attīstības plāns" un diskusiju par politisko teātri," stāsta BDF programmas vadītāja Dita Jonīte.

Šogad BDF programma ir papildināta ar laikmetīgas dramaturģijas darbnīcu "Eposs. 21.gadsimts. Lībieši", kurā piedalīsies jaunie teātra mākslinieki – Baltijas valstu un Somijas dramaturgi, režisori un horeogrāfi. Nedēļas garumā Eduarda Smiļģa Teātra muzejā Igaunijas teātra NO99 dramaturgu Ēro Epnera un Tarmo Jūristo Vadībā dramaturgi strādās pie divam apakštēmām eposs un lībieši.

"Laikmetīgās dramaturģijas darbnīca piedāvās dalībniekiem paskatīties uz mazas nācijas jautājumu no dažādiem aspektiem. Lībiešu tēma kļūs par savdabīgu satikšanās punktu, par iespēju paskatīties uz šodienu vakardienas acīm. Kur vēsturē, kultūrā un kartē mazās nācijas satikušās un kā tas izskatās šodien?" par darbnīcu stāsta projekta vadītāja Anna Zvaigzne.

Darbnīcas dalībniekiem tiks piedāvāts ieskats lībiešu kultūras mantojumā, kas kļūs par pamatu, no kura var skatīties uz kultūras izmaiņām laikā – procesu, kas sakņojies pagātnē un transformējas šodienā. Dalībniekiem tiks lasītas vairākas teorētiskas lekcijas. Iedvesmojoties no tajās dzirdētā, darbnīcas dalībniekiem tiks doti dažādi uzdevumi par konkrētām tēmām, kuri būs jāsagatavo, izmantojot deju, tekstu, etīdes un citus skatuves mākslas izteiksmes līdzekļus. Darbnīcas noslēgumā ir plānota prezentācija un diskusija festivāla viesiem.

Latviešu nacionālās dramaturģijas iestudējumu repertuāru vienkopus iespējams aplūkot "Spēlmaņu nakts" mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!