Foto: Publicitātes foto
Rīgā, Liepājā un Ventspilī oktobrī varēs noskatīties labāko Krievijas teātra izrādi 2015./2016. g. sezonā – Vladimira Majakovska Maskavas Akadēmiskā teātra iestudēto "Krievu romānu", portālu "Delfi" informē festivāla "Zelta maska Latvijā" rīkotāji no "Art Forte".

Pēdējā Krievijas Nacionālās teātra balvas pasniegšanas ceremonijā "Krievu romāns" pieredzēja īstu triumfu – izrāde saņēma "Zelta Masku" trīs nominācijās: "Drāma/Lielās formas izrāde", "Labākā aktrise" (Jevgēņija Simonova) un "Dramaturga darbs" (Marjus Ivaškevičs).

Šāds žūrijas lēmums nebija negaidīts – "Krievu romāns" izpelnījās patiesi nozīmīga iestudējuma reputāciju jau tūlīt pēc pirmizrādes. Tika slavēts izcilais aktieru sniegums. "Zelta maskai" bija nominēta arī Tatjana Orlova, kura šajā izrādē spēlē divas otra plāna lomas. Tāpat atzinīgi vārdi tika veltīti iestudējuma scenogrāfijai, ko veidojis leģendārais teātra mākslinieks Sergejs Barhins. Tomēr vislielāko iespaidu uz publiku un kritiķiem bija atstājis fakts, ka krievu literatūras milzim Ļevam Tolstojam veltīto izrādi Majakovska Maskavas Akadēmiskajā teātrī ir radījuši divi lietuvieši – režisors Mindaugs Karbauskis un dramaturgs Marjus Ivaškevičs. Kā arī tas, ka pats dižais krievu rakstnieks lugas personāžu sarakstā nemaz nav atrodams.

"Sākumā mums bija arī Ļevs Nikolajevičs," vēlāk atzinās Ivaškevičs. "Mani savulaik pārsteidza viņa un Sofijas attiecību vēsture: tie taču ir tie paši Romeo un Džuljeta, vien 82 un 67 gadus veci. Tik šekspīriskas kaislības starp visai godājama vecuma ļaudīm... Taču drīz vien Sofija piepildīja visu lugas telpu, Ļevam Nikolajevičam nemaz neļaujot iznākt uz skatuves."

Toties līdzās Sofijai Andrejevnai savu vietu lugā un uz skatuves ir ieņēmušas Anna Kareņina un Kitija Ščerbacka, piedalās arī Vronskis un Levins. Ģēnija sieva cenšas tikt skaidrībā, kurš tad ir stāsta pirmvariants – vai sākumā bijušas vīra iztēles radītās romāna varones, vai viņa pati. Taču Tolstoja radošā un reālā dzīve ir savijušās tik cieši, ka īstenība vairs nav atšķirama no izdomas, un tas Sofiju Andrejevnu tuvina ārprāta robežai...

"Mūsu izrāde ir ļoti daudzslāņaina. Kādam šāda teātra forma, kur līdzās darbojas dzīvi cilvēki un literāri personāži, šķitīs grūti uztverama, cits to vienkārši nepieņems. Taču šī Ivaškeviča ideja ir ģeniāla," uzskata Krievijas tautas māksliniece Jevgēņija Simonova, aktrise, kura spēlē Sofiju Andrejevnu kā tēlu, kas ir lielā mērā Tolstojam līdzvērtīgs.

"Krievu romāns" ir savdabīga ģimenes sāga, variācija par romāna "Anna Kareņina" tēmu, un Ļevs Tolstojs tajā uzstājas ne tikai kā sava šedevra, bet arī paša dzimtas drāmas autors. Ir romāni, kas tiek būvēti uz autora dzīves pamata. Taču mēdz gadīties arī tādi romāni, kuri paši uzbūvē sava autora turpmāko dzīvi. Vai to salauž. Un tad, realitātei un literatūrai saplūstot, autors kļūst par savu darbu vistraģiskāko tēlu." Ar šādu Marjus Ivaškeviča – Lietuvas pazīstamākā dramaturga, kurš, pirmoreiz sarakstījis lugu krievu valodā, par to jau ir saņēmis "Zelta Maskas" balvu, – citātu Vladimira Majakovska Maskavas Akadēmiskais teātris piesaka "Krievu romānu" savā mājaslapā.

"Krievu romāns" būs skatāms visās trijās pilsētās, kurās norisinās festivāls "Zelta Maska Latvijā": 10. oktobrī Rīgā, Dailes teātrī, 12. oktobrī – Ventspils Teātra namā "Jūras vārti", 14. oktobrī – Liepājas teātrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!