Ēvalds Valters (1894–1994) ir īsa latviešu kultūras leģenda – strēlnieks, aktieris, literāts un tulkotājs. Simtgadnieks, kurš līdz pat sava mūža beigām palika uzticīgs teātra mākslai un skatuvei. Viņš ilgu laiku bija pasaulē vecākais spēlējošais aktieris. Par to, kāds Ēvalds Valters bija sadzīve un uz skatuves, 360TV raidījumam "Latvijas kultūras leģendas" stāsta viņa dēls Raitis Valters.

"Viņš bija iegrimis savā pasaulē, lasīja grāmatas, tulkoja Lafontēnu, un ja kādreiz piedega katls vai applūda kaimiņam dzīvoklis, viņš mierīgi iegāja pie mammas (aktrise Vera Gribača – red.) un teica – tur kaut kas deg, vai tur kaut kas tek!" ar smaidu tēva mierīgo dabu atceras dēls.

"Savukārt mamma runāja stundām pa telefonu un vāca anekdošu krājumus. Viņa izlaida tādus krājumus tajā laikā. Viņš mierīgi reaģēja uz lietām, nebija tāds, kurš dricelējas un sadod sievai. Jutu, ka māte bieži nevarēja izturēt. Viņa teica – vai tad tu nevarēji nogriezt, vai tad tu nevarēji apmaisīt!" stāsta Raitis Valters. Uz sievas pārmetumiem aktieris mierpilni atbildējis: "Bet tu jau man neteici!".

Ēvalds Valters katru reizi esot improvizējis citus tekstus. Tā viņš izsitis citus aktierus no ritma. Viņi pat nezināja, ko darīt – raudāt, valdīties vai smieties. Bijuši gatavi teju nožņaugt. Reiz Harijs Liepiņš neesot atcerējies tekstu, lugai, ko abi spēlējuši vismaz 101. reizi. Pēc neveiklas mīņāšanās pie sufliera būdas, Ēvalds Valters izspēlējis tekstu: "Nu jau nekas ar vairāk ārā nenāks."

Vairāk ar Ēvaldu Valteru 360TV raidījumā "Latvijas kultūras leģendas", ko var noskatīties Lattelecom TV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!