Foto: Publicitātes foto
Pirmdien, 7.janvārī, viesizrādēs uz Spānijas pilsētu Sevilju dosies Latvijas Nacionālais balets, lai no 9.līdz 12.janvārim trešajā lielākajā Spānijas opernamā – "Teatro de la Maestranza" - izrādītu četras baleta "Žizele" izrādes, portālu "Delfi" informē LNO sabiedrisko attiecību vadītāja Ieviņa Ancena.

Latvijas Nacionālais balets uz Spāniju dosies otro reizi. Pirmoreiz ar šīs valsts publiku Latvijas Nacionālā baleta mākslinieki tikās 2006.gadā, viesojoties vērienīgajā Valjadolidas teātrī "Teatro Calderon". Toreiz tika izrādīts gan "Riekstkodis", gan "Korsārs"..

Šoreiz kārta pienākusi Ādolfa Adāna "Žizelei", ar kuru tiks papildināta Seviljas teātra "Teatro de la Maestranza" prestižo viesu afiša," norāda Ancena.

"Iekļaušanās tādu teātru kā Milānas "La Scala", Maskavas Lielais teātris un citu pasaulslavenu operas un baleta trupu kompānijā tikai lieku reizi apstiprina, ka mūsu balets ir viens no spēcīgākajiem pasaulē," stāsta Latvijas Nacionālā baleta mākslinieciskais vadītājs Aivars Leimanis.

Četru izrāžu laikā Seviljas publika varēs novērtēt gandrīz visu Latvijas baleta vadošo solistu talantu: "Žizeles" poētiski saviļņojošo stāstu Seviljas Karaliskā simfoniskā orķestra pavadījumā izdejos Elza Leimane-Martinova un Raimonds Martinovs, Margarita Demjanoka un Sergejs Neikšins, Jūlija Gurviča un Aleksejs Avečkins. Pie diriģenta pults būs Farhads Stade.

"Spānijas publika baleta mākslā ir visai kompetenta un prot novērtēt dažādus stilus: iepriekšējās turnejas laikā izrāžu noslēgumā baudījām ovācijas, publikai kājās stāvot. Tajā pašā laikā šķiet, ka stāsti par šīs valsts iedzīvotāju īpaši kaismīgo reakciju nereti ir pārspīlēti. Biju pārsteigts, ka pat futbola mačos kaislības nav nemaz tik vētrainas," stāsta Leimanis.

Tieši viņš 2006.gadā veidojis trešo jeb jaunāko "Žizeles" iestudējumu Latvijas Nacionālā baleta vēsturē. "Šī ir viena no tām izrādēm, kas ir jebkuras lielas klasiska baleta trupas tests, kas parāda, vai kompānija ir profesionāla. "Žizelē" jābūt lielam, klasiski tīram kordebaletam un ļoti augsta līmeņa vadošajiem solistiem.

Nepietiek, ja solisti tikai tīri dejo, smuki izskatās, saldi smaida. Izrādē noris šekspīriskas kaislības, tādēļ dejotājiem jāizpilda dramatiskas lomas, kas no viņiem vienlaikus prasa spožu tehniku, lielu emocionālu atdevi un spēcīgu aktiermeistarību," atklāj Leimanis, uzsverot, ka "Žizele" ir klasiskais balets, kuru vajadzētu saglabāt, pasargājot no dažādiem "uzlabojumiem".

Savukārt aprīlī Latvijas Nacionālā baleta trupa dosies uz Maskavu, lai uzstātos ar jauniestudējumu "5 tango", kura pirmizrāde Latvijas Nacionālajā operā gaidāma 14. februārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!