Foto: Publicitātes attēli

"Latvijas Pasts" 2020.gada 19.novembrī izdod jaunu pastmarku un aploksni Dailes teātra 100.jubilejā, kas veltīta teātra dibinātājam un leģendārajam
režisoram Eduardam Smiļģim (1886–1966). Jauno pastmarku sākotnēji varēs iegādāties lielāko pilsētu pasta nodaļās, kā arī "Latvijas Pasta" e-veikalā.

Dailes teātra 100.jubilejas pastmarka izdota 50 000 eksemplāru tirāžā, savukārt īpašā aploksne – 1500 eksemplāros. Pastmarkas nominālvērtība ir
1,00 Eur, un tā atbilst vēstuļu korespondences apmaksai svara kategorijā līdz 20 gramu Latvijas teritorijā. Filatēlijas jaunumu dizaina autors ir mākslinieks Ģirts Grīva.

Pastmarkas vizuālajā noformējumā izmantots fotogrāfa Gunāra Bindes 1965. gadā uzņemtais režisora E. Smiļģa portrets, kas tapis pusgadu pirms viņa aiziešanas mūžībā. Savukārt uz aploksnes redzams Dailes teātris.

Pastmarkas izdošanas dienā, 2020. gada 19. novembrī, Dailes teātris svinēs savu 100. jubileju – teātra pastāvēšanas laikā tajā vienmēr strādājuši sava laika spilgtākie mākslinieki. Viena no izcilākajām Dailes teātra personībām ir tā dibinātājs E. Smiļģis, kas bija īpašs ar plašo vērienu un fantāziju bez robežām. Kopā ar saviem līdzgaitniekiem viņš izveidoja jaunu teātra modeli ar novatorisku skatuves plānojumu un dekorācijām, kā arī īpaši izkoptu aktieru runu un kustību.

E.Smiļģis Dailes teātrī darbojās arī kā režisors un bija ilggadējs teātra mākslinieciskais vadītājs, kā arī pats spēlēja spēcīgas un izjustas lomas – viņš bija temperamentīgs, romantisks varoņlomu tēlotājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!