Foto: LETA

2. jūnijā, plkst. 19 mūzikas namā "Daile" notiks Latvijas teātra senioru atbalsta projekts - māksliniecisks uzvedums "Es esmu", informēja projekta koordinatore Zane Dombrovska.

Viņa pastāstīja, ka uzvedumā piedalīsies vairāki teātra izcilnieki, piemēram, Velta Skurstene, Baiba Indriksone, Leonīds Lencs un citi, lai kopīgi savāktu līdzekļus teātra senioru veselības aprūpei.

"Es esmu" režisors ir Regnārs Vaivars, pasākumu vadīs Jaunā Rīgas teātra aktieris Vilis Daudziņš.

"Es esmu" būs unikāla kolāža - mākslinieciski sakārtoti izrāžu fragmenti, kuros spēlēs labākie aktieri no Valmieras, Liepājas un Rīgas teātriem kopā ar tādiem savas profesijas izciliem priekšgājējiem kā Skurstene, kura piedalīsies fragmentā no izrādes "Ēzelītis Ī-Ā". Indriksone spēlēs fragmentā no izrādes "Pazudušais dēls". Ņina Oinase iejutīsies fragmentā no izrādes "Trīnes grēki".

Uzvedumā piedalīsies arī Lencs, Ņina Ņeznamova, Haralds Ulmanis, Ieva Mūrniece, Ruta Birgere, Vizma Kalme, Ludmila Tarasova, Mārtiņš Vērdiņš un daudzi labākie aktieri no Rīgas, Liepājas un Valmieras teātriem, kurus vecmeistari paši izvēlējušies sev par partneriem.

Pasākuma dienā mūzikas namā "Daile" cilvēki varēs aplūkot un piedalīties unikālā ziedojumu izstādē-tirdziņā, kurā aktieri būs izstādījuši savas personīgās un ar teātri saistītās atmiņu lietas.

Aktieru dalība uzvedumā ir brīvprātīga un nesavtīga. No biļetēm iegūtie ienākumi tiks novirzīti Latvijas teātru senioru sociālā stāvokļa un veselības uzlabošanai - dzirdes aparātu, zobu protēžu un medikamentu iegādei, kā arī operāciju veikšanai un rehabilitācijas izdevumu segšanai.
Vaivars pastāstīja, ka izrādes veidotāji vēlas vērst uzmanību uz veco ļaužu viedo pieredzi, dzīves gudrību un tās vērtību, kas uzvedumā simboliski tiks nodota mūsdienu aktieru paaudzei. Projekta iniciatīva, pēc režisora teiktā, ir skatuves mākslas seniorus "atvest atpakaļ no meža, izsēdināt ārā no ragaviņām" un iesēdināt goda vietā - ļaut būt līdzaktīviem šodienā, daloties pieredzē.

Uzvedumu rīko Latvijas Teātra darbinieku savienība un Latvijas Teātru radošo personību atbalsta fonds (LTRPAF). Fonds šobrīd rūpējas par 86 senioriem, kas savus spēka gadus un veselību atdevuši teātrim. LTRPAF valdes priekšsēdētāja Zane Jančevska norādīja, ka liela daļa savulaik tautā mīlēto skatuves mākslinieku šobrīd ir kļuvuši par vientuļiem pensionāriem ar minimālo pensiju.

"Es ļoti ceru, ka ar "Es esmu" mums izdosies aktualizēt paaudžu satikšanās tēmu - cienīt, godāt un neaizmirst mūsu saknes, bez kurām mēs nebūtu," pauda Jančevska. Viņa norādīja, ka ar šo projektu tā veidotāji aicina sabiedrību padarīt gaišākas un laimīgākas savas vecumdienas un rosina arī citu profesiju pārstāvjiem reizi gadā vēlreiz "izdziedāt savu arodu".

Biļetes uz 2.jūnija uzvedumu "Es esmu" mūzikas namā "Daile" pieejamas "www.bilesuparadize.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!