Foto: AP/Scanpix
Britu dramaturgs Deivids Grīgs sarakstījis mūziklu par 2011.gadā Norvēģijā Andersa Breivika veikto terora aktu, vēsta ārvalstu plašsaziņas līdzekļi.

Dramaturgs uzskata, ka mūzikla ar nosaukumu "Notikumi" (The Events) mērķis ir apzināt cilvēka empātijas robežas.

Lugas autors Grīgs un režisors Ramins Grejs pēc izpētes brauciena uz Norvēģiju un iepazīšanos ar bojā gājušo tuviniekiem secināja, ka Oslo ir neliela pilsēta, kur gandrīz visi viens otru pazīst, tāpēc masu slepkavība ir skārusi katru tās iedzīvotāju.

Traģēdiju Norvēģijā Grīgs salīdzina ar 2001.gada 11.septembra terora aktu Ņujorkā. "Amerikāņi uz šo triecienu atbildēja vienā veidā, bet norvēģi tam pretī nostādīja demokrātiju," uzskata mūzikla autors un piebilst, ka ar iestudējuma palīdzību viņš vēlas noskaidrot, vai tiešām šāda nozieguma izpratne un analīze ir labākais veids, kā uz to reaģēt.

Lugas autors apgalvo, ka iestudējumā ne reizi netiks pieminēts terorista Breivika vārds. Viņa vietā būs izdomāts personāžs, savukārt darbības vieta ir pārcelta uz Grīga dzimteni Skotiju. "Notikumu" iestudējums pirmo reizi tiks demonstrēts Edinburgas Traversa teātrī šī gada vasarā. Pēc tam plānots, ka to izrādīs kādā no Londonas teātriem.

2011.gada jūlijā Anderss Breiviks vienu pēc otra uzrīkoja divus terorā aktus – vispirms valdības kvartālā Oslo uzspridzināja bumbu, pēc tam apšāva vairākus jauniešu nometnes dalībniekus Utoijas salā. Kopumā tika nogalināti 77 cilvēki. Kā savas rīcības pamatojumu Breiviks minēja cīņu pret Eiropas islamizāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!