Piektdien, 24. septembrī plkst. 19.00 Liepājas koncertzāles "Lielais dzintars" organizētos mūsdienu mākslas jaunatklājumu svētkus "Liepājas Mākslas forums" atklās augstu novērtētās un pieredzes bagātās beļģu dejotājas un horeogrāfes Lizbetas Gruvezas un laikmetīgās dejas kompānijas "Voetvolk" jaunākais laikmetīgās dejas iestudējums, kas radīts iedvesmojoties no franču komponista Debisī klaviermūzikas partitūrām.

Jauniestudējums “Klavieres dejo Debisī” ir fizisks dialogs starp dejotāju Lizbetu Gruvezu (Lisbeth Gruwez) un pianisti Klēru Ševaljē (Claire Chevallier). Uzveduma laikā mākslinieces kopā, vijoties starp noteikumiem un lomām, meklē telpu starp notīm franču komponista Kloda Debisī (Claude Debussy) skaņdarbos.

Beļģu dejotāju Lizbetu Gruvezu, viņas spēju no skatītāja paģērēt neatslābstošu uzmanību atcerēsies 2018. gada “Liepājas Mākslas foruma” vērotāji – toreiz Gruveza rādīja savu smalkjūtīgo, meistarīgi uzasināto spēju sapludināt kustību ar mūziku, izdejojot Boba Dilana dziesmas.

Šogad Lizbeta Gruveza atgriežas Liepājā ar pianisti Klēru Ševaljē, un šoreiz visa uzmanība veltīta franču impresionista Kloda Debisī klaviermūzikas akvareļiem. Tieši ar šo vārdu dejotāja atslēdz un inkrustē Debisī mūzikas skaņurakstu: ““Klavieres dejo Debisī” ir akvarelis. Iedomājieties par to krāsu gaisīgumu, kas saplūst viena otrā, uz laiku izžūst, tad atkal tiek saslapinātas, lai radītu jaunus savienojumus. Debisī mūzika apūdeņo deju un nepārtraukti satricina materiālo”.

Iespaidos pēc izrādes noskatīšanās Vīnē dalās “Liepājas Mākslas foruma” mākslinieciskā vadītāja Baiba Bartkeviča: “Lizbetas Gruvezas virtuozais dejas vieglums ceļ ne tikai pašu dejotāju, bet arī izrādes vērotāju "virs zemes". Abstraktas, vārdos neietilpstošas realitātes tik pat virtuozi un netverami tiek “iegrieztas” pianistes Klēras Ševaljē smalko pirkstu radītajās impresionista Kloda Debisī skaņu pasaules ainavās. Svaigums un pārpasaulīgums — šo divu brīnišķo mākslinieču dejas performancē apbur un ievelk skatītāju, un neatlaiž vēl ilgi arī pēc izrādes pēdējiem akordiem.”

Par Lizbetas Gruvezas izrādēm kritiķi raksta: “Viņas deja ir nepiespiesta, poētiska un intīma kā pati mūzika.” “Viņa izgaisina iedomāto robežu starp mākslinieku un skatītāju.”

Laikmetīgās dejas izrāde “Klavieres dejo Debisī” tapusi un veidota kā īpaša “Liepājas Mākslas foruma” sadarbībā ar Aviņonas teātra festivālu, Klaras festivālu, Ženēvas Laikmetīgās dejas asociāciju, Karalisko Flāmu teātri, Freiburgas teātri u.c. nozīmīgām Eiropas kultūras organizācijām. Notikuma pasaules pirmizrāde bija plānota jau aizvadītā gada mākslas forumā, bet pandēmijas dēļ tika pārcelta uz šī gada programmu.

No 24. līdz 26. septembrim festivāls “Liepājas Mākslas forums’21” jau septīto reizi aicina būt kopā mūsdienu mākslas jaunatklājumu svētkos. 10 spilgti notikumi piedāvās laikmetīgās mūzikas, vizuālās un kustību mākslas notikumus, kā arī divas pirmizrādes ģimenēm un trīs kino mākslas darbus. Festivāla programmā gaidāma Beļģijas, Francijas un Latvijas mākslinieku dalība.

Apmeklējot pasākumu, pie ieejas lūgsim uzrādīt covid-19 sertifikātu, kas apstiprina personas vakcināciju pret covid-19 vai minētās infekcijas pārslimošanu. Tāpat lūgsim uzrādīt arī personu apliecinošu dokumentu un pasākuma ieejas biļeti. Pasākuma laikā sejas aizsargmaskas nav jālieto. Minētie noteikumi attiecas arī uz visu vecumu bērniem un jauniešiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!