Foto: F64

Valsts atbalstu par Covid-19 nodarītajiem zaudējumiem Liepājas teātris tomēr nesaņems, vecāko joprojām pastāvošo profesionālo teātri Latvijā glābs pašvaldība, pirmdien, 31. augustā, raksta portāls "Liepājniekiem.lv".

Par to, ka valsts atbalsta nebūs, 31. augustā pēc tikšanās ar teātra kolektīvu un pilsētas pašvaldības vadību medijiem paziņojis kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA). Savukārt to, ka atbildību par teātra finansējumu uzņēmusies pašvaldība, apliecinājis Liepājas domes priekšsēdētājs Jānis Vilnītis.

"Liepājniekiem.lv" raksta, ka ministrs bijis ieradies Liepājā uz Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) padomes izbraukuma sēdi un izmantojis iespēju iegriezties teātrī. Puntulis atgādināja, ka šīs neesot pirmās sarunas, iepriekš bijusi arī tikšanās Kultūras ministrijā.

"Patiesībā mēs pie tā paša vien palikām, ka šī situācija jāsadala divās daļās: situācija īstermiņā, kas ātri jānovērš šobrīd, un situācija ilgtermiņā. Esmu pārliecināts, ka Liepājas pašvaldība un Vilnīša kungs, kuri ir šī teātra juridiskie īpašnieki, teātra situāciju īstermiņā atrisinās. Valsts palīdzība jebkurai pašvaldību kapitālsabiedrībai šobrīd nav iespējama," ministru citē reģionālais medijs.

Uz portāla "Liepajniekiem.lv" jautājumu, vai teātra vadītāji veltīgi aizpildījuši visus ministrijas dotos formulārus Covid-19 nodarīto zaudējumu apliecināšanai, ministrs tikai vēlreiz atgādināja, ka valsts no Covid-19 naudas neesot atbalstījusi nevienu pašvaldības kapitālsabiedrību nevienā nozarē.

"Es saprotu emocionālo slogu. Liepājas teātris ir izcils, ar izcilu vēsturi un vietu Latvijas kultūrtelpā. Taču juridiskā statusā tas ir izņēmums, kuru nekādā veidā nevaram apiet," sacīja Puntulis.

Ministrs apliecināja, ka sarunas par Liepājas teātra nākotni turpināsies un viens no iespējamajiem modeļiem ir, ka Liepājas teātris atkal atgriežas valsts paspārnē, taču iespējami arī citi risinājumi.

Kā raksta "Liepājniekiem.lv", Jānis Vilnītis apliecinājis, ka pašvaldība atrisinās īstermiņa izaicinājumu, lai teātris varētu normāli strādāt. Domes lēmums esot bijis sagatavots jau augustā, taču nav ticis pieņemts.

"Radām iespēju veikt Liepājas teātra budžetā iekšējus grozījumus. ļaujot novembrim un decembrim paredzētos līdzekļus izmantot ātrāk," viņš skaidroja. Tas arī došot iespēju teātrim oktobra sākumā izmaksāt algas par septembri, jo iepriekš Liepājas teātra vadītājs Herberts Laukšteins norādījis, ka tam līdzekļu neesot. Kā uzsvēra Liepājas domes priekšsēdētājs, šobrīd teātrim pietiekot naudas, lai strādātu."

Teātris arī ar septiņiem projektiem pretendē uz VKKF finansējumu – par tiem piešķirto naudas apjomu būs zināms oktobrī. "Tad veiks budžeta grozījumus un piefinansēs teātrim trūkstošo daļu," solīja Vilnītis.

Jau ziņots, ka Liepājas teātris ir vienīgais profesionālais teātris, kura juridiskais statuss ir pašvaldības, nevis valsts kapitālsabiedrība, tāpēc tiešā veidā tas saņemt finansējumu no KM, ko valsts aizņēmusies Covid-19 negatīvo seku mazināšanai, nevarēja.

Kā šā gada jūlijā pauda teātra direktors Herberts Laukšteins, ja Liepājas teātris nesaņems finansiālu atbalstu Covid-19 krīzes seku novēršanai, tad jau oktobrī varētu nākties apturēt tā darbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!