Liepājas teātrī 15.jūnijā gaidāma pēdējā šīs sezonas pirmizrāde - Raiņa un Jēkaba Zvaigznītes joku stāsts "Malēnieši" Jura Rijnieka režijā, portālu "Delfi" informē teātra pārstāvji.

"Ir svarīgi prast pasmaidīt pašiem par sevi - izrāde dos šādu iespēju," teic izrādes veidotāji. Iestudējums ļaus ielūkoties malēniešu paradumos, uzzināt viņu domas par dažādām lietām un procesiem, un pasmaidīt par viņu "gudrību", jo ne jau parasti ļaudis pazudušu runu mēģina no zemes izrakt ar lāpstām vai nupat uzceltajā, bet bez gaismas palikušajā rātūzī, saules gaismu ar maisiem sanest. Varēs uzzināt arī stāstu par nedaudz vientiesīgo, bet lādzīgo un lempīgo Odumu no Vucansētas (Gatis Maliks), kurš savā ceļā satiek izmanīgo plenderi no Rīgas - Cīruli-Vīruli (Viktors Ellers) un dodas viņam līdzi uz Daugavpili - gudrības mācīties un sievu sameklēt.

"Materiāls laika pārbaudījumu ir izturējis un ir jāaktualizē, jo tajā ir daudz asociāciju un līdzību ar mums pašiem," uzsver režisors Juris Rijnieks.

Iestudējumam oriģinālmūziku sarakstījis dziedātājs un komponists Niks Matvejevs un, lai arī sākumā mūzikas tika plānots daudz mazāk, rezultātā tapusi izrāde, kurā aktieriem dziedamā teksta ir vairāk nekā runājamā.

"Izrādei tapušas gan daudzas lecampolkas, gan dažas skaistas balādes," stāsta pats komponists, kura muzikālajā materiālā organiski iekļaujas Raiņa un J. Zvaigznītes teksti.

Tā kā izrādē lietas tiks krietni pārspīlētas, interesanti akcenti izmantoti arī aktieru kostīmos, ko, tāpat kā scenogrāfiju veidojis mākslinieks Varis Siliņš, bet horeogrāfiju radījusi Inga Krasovska.

Malēniešu lomās iejutīsies Armands Kaušelis, Inese Jurjāne, Marģers Eglinskis, Sandis Pēcis, Rolands Beķeris, Edgars Ozoliņš, Mārtiņš Kalita, Pēteris Lapiņš, Laura Jeruma, Ilze Būde, Anete Berķe un Normunds Kalniņš.

Tā kā šis ir sezonas pēdējais jauniestudējums, pēc kura aktieri un pārējie teātra ļaudis dosies pelnītā atvaļinājumā, pirmizrādes starpbrīdī skatītāji tiks cienāti ar alu un citiem labumiem. Pēc pirmizrādes tiks paziņoti arī Kultūras pārvaldes balsojuma rezultāti, kurā tika noskaidroti šīs sezonas iemīļotākie aktieri un iestudējumi.

Liepājas teātris jauno sezonu uzsāks 14.septembrī ar M. Krapivinas lugu "Stavangera", kuru iestudēs režisors no Maskavas - Konstantīns Bogomolovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!