Lai arī Liepājas teātris oficiāli savu 106. sezonu atklās 14. septembrī, bet augustā Rīgā notiks vairākas viesizrādes – liepājnieki skatītājiem piedāvās gan iecienītus un novērtētus darbus no iepriekšējām sezonām, gan pagājušās sezonas jauniestudējumus.

Kā portālu "Delfi" informēja Liepājas teātra pārstāvji, kopumā Rīgā tiks rādīti četri iestudējumi – Nacionālajā, Dailes, kā arī Mežaparka Zaļajā teātrī.

Pirmo iestudējumu – nu jau par Liepājas teātra Zelta fonda kļuvušo izrādi "Hanana", kas ieguvis sešas "Spēlmaņu nakts" nominācijas un kuru iestudējis Dž.Dž.Džilindžers, varēs noskatīties 2. augusta vakarā Nacionālajā teātrī. Vienas ģimenes, kuras centrs nenoliedzami ir Ausma (Inese Kučinska) – sieviete, kuras rīcību nosaka sirds, ne morāles likumi, un spēja dzīvot tālāk, lai notiktu, kas notikdams, ikdiena viena gada garumā.

Savukārt 3. augustā pulksten 19 teātra skatuvi pārņems kaislības senlaiku garā iestudējumā "Ragana", kurš tika nominēts "Spēlmaņu nakts" balvai piecās nominācijās, tostarp – "Labākā izrāde" un "Labākais režisors".

Meža mājiņā savas dienas mierīgi un saskanīgi vada sieva - Inese Kučinska – "Spēlmaņu nakts" balva nominācijā "Gada aktrise" un vīrs - Egons Dombrovskis. Viss, ko viņi vēlas, ir iegūt labklājību. Lai to izdarītu, vīrs tirgojas ar kontrabandas precēm. To uzzina jaunais robežsargs - Kaspars Gods, kurš nolemj vīru un sievu atmaskot. Lai to nepieļautu, vīrs mudina sievu robežsargu savaldzināt. Tas sievā atmodina tādas jūtas, par kuru esamību viņa agrāk nav nojautusi. Pamazām visi trīs tiek ierauti postošā kaislību virpulī, no kura izkļūt vairs nav iespējams.

Paralēli iestudējumam "Ragana" 3. augustā pulksten 19 liepājnieki pirmo reizi viesosies Mežaparka Zaļajā teātrī, kur skatītājiem piedāvās iepriekšējās sezonas pēdējo jauniestudējumu – Raiņa un J. Zvaigznītes joku stāstus – karnevālu latviešu garā "Malēnieši". Režisora Jura Rijnieka veidotais iestudējums ar Nika Matvejeva orģinālmūziku pirmizrādi piedzīvoja pavisam nesen – 15. jūnijā.

Kā vēsta teātra pārstāvji, izrāde dod iespēju pasmaidīt pašiem par sevi, kas mūsdienās ir tik ļoti nepieciešams. Tā ļauj ielūkoties malēniešu paradumos, uzzināt viņu domas par dažādām lietām un procesiem, un pasmaidīt par viņu "gudrību", jo ne jau parasti ļaudis pazudušu runu mēģina no zemes izrakt ar lāpstām vai nupat uzceltajā, bet bez gaismas palikušajā rātūzī, saules gaismu ar maisiem sanest. Bet centrā ir stāsts par nedaudz vientiesīgo, bet lādzīgo un lempīgo Odumu no Vucansētas, kurš savā ceļā satiek izmanīgo plenderi no Rīgas – Cīruli-Vīruli un dodas viņam līdzi uz Daugavpili – gudrības mācīties un sievu sameklēt.

Galvenās – Oduma – lomas atveidotājs Gatis Maliks par darbu šajā iestudējumā saņēmis "Spēlmaņu nakts" nomināciju "Gada jaunais skatuves mākslinieks".

Viesizrādes noslēgsies Dailes teātrī, kur no 16. līdz 19. augustam 5 izrādēs tiks izdzīvoti Baibas, Ulda, Zanes un Gatiņa likteņi Kārļa Lāča, Jāņa Elsberga un Evitas Mamajas mūziklā "Pūt, vējiņi!". Dž.Dž.Džilindžera iestudējums šosezon saņēmis piecas "Spēlmaņu nakts" nominācijas: "Gada muzikālā izrāde", "Gada jaunā skatuves māksliniece", "Gada scenogrāfs", "Gada kustību mākslinieks" un "Gada kostīmu mākslinieks".

Biļetes uz visiem iestudējumiem vēl iespējams iegādāties teātru un Biļešu paradīzes kasēs visā Latvijā, kā arī elektroniski.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!