Foto: LETA
Līgatnē, pasākumu norises vietā "Zeit" 15. septembrī pirmizrādi piedzīvos režisores Ineses Mičules veidots iestudējums "Kro – Kro" – veltījums dzejniekam Knutam Skujeniekam un viņa sievai Intai.

Iestudējums tapis par godu dzejnieka 85 gadu jubilejai, kas tiks svinēta 5. septembrī.

Iestudējuma producenti no "Zeit" jauno izrādi piesaka kā Knuta un Intas Skujenieku attiecību stāsts vēstulēs, dzejoļos un starp neuzrakstītām rindām. Lomās: mūziķe un komponiste Sniedze Prauliņa un Valmieras teātra aktieris Mārtiņš Meiers. Māksliniece - Agnese Kaupere, komponiste - Sniedze Prauliņa.

Kamerizrāde balstīta uz Intas Čaklās sastādīto vēstuļu krājumu "Kro - Kro" (2012. gadā), kurā apkopota dzejnieka Knuta Skujenieka sarakste ar sievu Intu Skujenieci laika periodā no 1963. līdz 1969. gadam, kad viņš atradās apcietinājumā Mordovijā, kā arī Knuta Skujenieka dzeja un vēsturiskas tā laika liecības.

Izrādē mūziķe Sniedze Prauliņa spēlēs savu orģinālmūziku ar Knuta Skujenieka dzeju.

"Kro – Kro" ir poētisks stāsts par dzejnieka personības un radošā ceļa veidošanos apstākļos, kad cilvēkam ir liegta gan garīgā, gan fiziskā brīvība, raksta izrādes veidotāji. "Svarīgs šīs izrādes tapšanas faktors ir joprojām unikālā iespēja satikt dzejnieku Knutu Skujenieku viņa skaudrajā dzīvesstāstā un tēlainajā dzejas pasaulē, atgādinot, ka dzejnieks un viņa gara mantojums ir starp mums."

Knuts Skujenieks ir ievērojams latviešu dzejnieks un atdzejotājs un literatūrkritiķis. Studējis Gorkija literatūras institūtā Maskavā, Krievijā. 1962. gadā apcietināts un apsūdzēts par pretpadomju darbību. Notiesāts uz septiņiem gadiem Mordovijas lēģeros.

Tikai 1978. gadā iznāca viņa pirmais dzejas un atdzejas krājums “Lirika un balsis”. 1989. gadā Skujenieks tika reabilitēts.

Viņa darbi ir atdzejoti zviedru, ukraiņu, armēņu, lietuviešu, angļu, krievu un citās valodās. Skujenieka dzejoļu krājumi ir izdoti Zviedrijā, Ukrainā un Armēnijā. Pats viņš ir atdzejojis no ukraiņu, spāņu, grieķu, lietuviešu, maķedoniešu, somu, zviedru, dāņu un poļu valodas.

2010. gadā Knuts Skujenieks saņēma Latvijas Literatūras gada balvu par mūža ieguldījumu literatūrā. Dzejnieks ir Triju zvaigžņu ordeņa kavalieris (1995.).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!