Foto: Publicitātes foto
Latvijas Kultūras akadēmiju (LKA) 2021. gada vasarā absolvēja bakalaura studiju programmas "Laikmetīgās dejas mākslas" studenti, kuri sadarbību ar LKA turpina "Pēcdiploma programmā". Programmas ietvaros sestā dejotāju paaudze ir radījusi jaunu laikmetīgās dejas izrādi "Glitch", ko plašāka publika janvārī varēs noskatīties četras reizes.

Kā "Delfi" informē LKA pārstāve Aija Lūse, izrādi veidojuši horeogrāfi Ramona Levane un Marģers Vanags. Izrāde notiks Elijas ielā 17, trešajā stāvā, Nacionālajā filmu skolā 14.,15., 19. un 20.janvārī pulksten 19.

Kā vēsta Lūse, šobrīd LKA ir uzsākts "Pēcdiploma programmas" īstenošanas process pilotprojekta veidā. Programmas mērķis ir atbalstīt radošos studentus tūlīt pēc LKA absolvēšanas un dot tiem atbalsta platformu pirms pilnībā patstāvīgi uzsākt profesionālās gaitas. Atbalsta programmā šobrīd piedalās "Laikmetīgās dejas māksla" 2021. gada absolventi. LKA sniedz savu atbalstu, piedāvājot telpas mēģinājumiem, kā arī dejas pedagogu konsultācijas, administratīvo atbalstu. Lai kopīgais mēģinājumu process veidotu rezultātu, tika iecerēts īstenot māksliniecisko jaunradi – attīstīt jauno horeogrāfu Marģera Vanaga un Ramonas Levanes kompozīcijas darba ideju "Glitch" (latv."kļūme"), kuras pamatā ir abu horeogrāfu 2020. gada pavasarī radītā dejas kompozīcija.

Iedvesma laikmetīgās dejas izrādei "Glitch" ir radusies no autoru personīgās pieredzes un sajūtām, kas saistās ar perfekcionismu un cilvēka būtībā sakņoto vēlmi nekad nekļūdīties. Izrādes horeogrāfiju veido kustību materiāls, kuru autori veidojuši reflektējot par jautājumu – vai šo sajūtu par kļūdas esamību rada nepareiza notikumu gaita, vai arī tas ir priekšstats, ko zemapziņā esam sev radījuši paši? Izrādē skatītājs piedzīvo attīstību, kas notiek gan plānotai, gan neparedzētai nobīdei no šķietami loģiskā ceļa.

Izrādes idejas autori ir Marģers Vanags un Ramona Levane, kuri to izveidojuši kopā ar 12 jaunajiem dejas profesionāļiem – Darju Turčenko, Emanuēlu Zvaigznīti, Edvardu Kurmiņu, Kitiju Geidāni, Simonu Ozolu, Robertu Gailīti, Katrīnu Stepiņu, Oskaru Moori, Gundegu Rēderi, Vladimiru Goršantovu, Emīliju Bergu, Līvu Apšenieci.

Izrādes scenogrāfiju un kostīmus radījusi Ieva Stalšene, muzikālās kompozīcijas autors ir Andrejs Irbēns (Miseralist) un gaismu mākslinieks – Niks Cipruss. Izrādes producente Patrīcija Kolāte, izpildproducente Elza Siliņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!