Foto: Publicitātes foto

30. septembrī Āgenskalna tirgū ar svinīgu atklāšanu, sāksies IV Latvijas Kultūras akadēmijas studentu Skatuves mākslas festivāls "Patriarha rudens", portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāja Monta Kononova.

Festivāla atklāšanas tradīcija turpinās – 30. septembrī plkst. 13.00 Āgenskalna tirgus paviljonā vienkopus pulcēsies festivāla dalībnieki, Latvijas Kultūras akadēmijas rektors, absolventi, studenti, mācībspēki, kultūras un mākslas nozares pārstāvji, lai klātienē vērotu fragmentus no Dramatiskā teātra aktiermākslas III kursa izrādes "Pēterburgas stāsti" (pēc Nikolaja Gogoļa prozas, režisors prof. Pēteris Krilovs). Būs arī tradicionālais festivāla atklāšanas gājiens uz LKA Eduarda Smiļģa Teātra muzeju, noslēgumā svinīgi paceļot Patriarha rudens karogu un cienājot viesus ar tradicionālo rudens zupu.

Festivāla rīkotāji šogad īpašu vērību pievērsuši latviešu režisoram, dramaturgam, tulkotājam, sabiedriskajam darbiniekam Pēterim Pētersonam (1923 - 1998), kuram 2013. gadā ir 90 gadu jubileja. Festivāla ietvaros, Teātra muzejā 30. septembrī notiek konference Pētīt Pēteri Pētersonu, kuras mērķis rosināt topošos teorētiķus un māksliniekus apzināt Pētera Pētersona nozīmi Latvijas modernā teātra, dramaturģijas un teorētiskās domas kontekstā.

Modernās dramaturģijas fenomena izpratnei veltīta arī britu rakstnieka un brīvmākslinieka Maikla Pinčbeka (Michael Pinchbeck) meistardarbnīca Cilvēks, kurš aizlidoja kosmosā no sava dzīvokļa. Meistardarbnīcā, kas notiks Latvijas Mākslas akadēmijā, visas nedēļas garumā strādās Latvijas Kultūras akadēmijas un Liepājas Universitātes dramaturģijas, teātra un literatūras nozaru studenti.

Šogad festivāla izrāžu skatē ar divpadsmit darbiem piedalās deviņi Latvijas Kultūras akadēmijā studējošie, kā arī akadēmiju nupat absolvējušie teātra režisori un divi laikmetīgās dejas horeogrāfi. Skates radošos darbus izvērtēs ekspertu komisija, priekšsēdētājas Karīnas Pētersones vadībā, lai noslēgumā kādam no māksliniekiem pasniegtu balvu par spilgtāko sniegumu festivālā.

Skates dalībnieki:
Inga Gaile ar izrādi Mūsu Silvija debesīs un Morisa Māterlinka lugu Aglavena un Selizeta
Georgijs Surkovs ar Ivana Viripajeva lugu Valentīna diena
Paula Prozoroviča ar izrādi Porcelāna dūmi
Jānis Mūrnieks ar Fausto Paravidīno lugu Divi brāļi
Dāvis Auškāps ar Jevgeņija Griškoveca lugu Satisfakcija
Elīna Martinsone ar izrādi pēc Virdžīnijas Vulfas romāna Deloveja kundze motīviem Viņa sieva
Edgars Niklasons ar Valda Kalnupa metamorfozēm vienā cēlienā Valdis
Reinis Suhanovs ar Leonarda Gerša lugu Taureņi ir brīvi
Andris Kalnozols ar izrādi Labākais cilvāks Takhurannā
Sintija Siliņa ar horeogrāfiju Il cimento della struttura e dell'accento
Krišjānis Sants ar horeogrāfiju Ornaments. Krustu krusti

Patriarha rudens ietvaros LKA Dramatiskā teātra aktiermākslas 3.kursa studenti izrādīs arī režisora Pētera Krilova vadībā tapušo izrādi Pēterburgas stāsti pēc Nikolaja Gogoļa maģiskās prozas motīviem, savukārt, LKA Laikmetīgās dejas horeogrāfu 3.kurss ar Sintijas Siliņas un Krišjāņa Santa horeogrāfijām viesosies arī Rēzeknes koncertzāles "Latgales vēstniecība GORS" laikmetīgās dejas festivālā Jauna deja jaunā vietā.

Festivālā neizpaliks arī skatītāju ļoti iecienītie kino vakari. Kaņepes Kultūras centra kinoteātrī "Kino Bize", Daugavpils universitātē un Rīgas Starptautiskajā ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolā (RISEBA) būs iespēja redzēt bakalaura programmas "Mākslas" Audiovizuālās mākslas apakšprogrammas studentu radošos darbus – 1.seansā vizītkartes un kinonoveles, 2.seansā – Horeogrāfu portretus, kas ir veidoti, LKA laikmetīgās dejas horeogrāfiem profesores Olgas Žitluhinas vadībā sadarbojoties ar RISEBA bakalaura programmas Audiovizuālā mediju māksla studentiem.

Ievadot jau nākamā, 2014. gada, festivālu, kas iekļauts projekta "Rīga Eiropas Kultūras galvaspilsēta 2014" Force Majeure programmas tematiskajā līnijā Ceļu karte, paredzot Āgenskalna teritorijas aktualizēšanu, ir izveidota sadarbības ar Āgenskalna valsts ģimnāziju un Āgenskalna valsts vācu ģimnāziju, kurās skolniekiem jauniešu rītu ietvaros tiks piedāvātas Imanta Ziedoņa kompozīcijas "Vēl nav nekā..." asoc. profesores Ainas Matīsas un lektores Zanes Daudziņas vadībā un Ojāra Vācieša kompozīcijas "Mans laiks, mana sirdsapziņa..." profesora Jāņa Siliņa un docentes Rutas Vītiņas vadībā.

Festivāls turpinās izdot arī savu Patriarha rudens avīzi, ko veido LKA Audiovizuālās un skatuves mākslas teorijas 4.kursa studenti. Ar festivāla avīzes saturu un aktuālo informāciju interesentiem ir iespēja iepazīties festivāla sociālajos tīklos facebook.com un twitter.com, kā arī avīze būs pieejama festivāla info centrā Zirgu pastā no 25.septembra pēc preses konferences plkst. 12.

Informāciju par biļešu iegādi uz izrādēm "Dirty Deal Teatro", Ģērtrūdes ielas teātrī, "Totaldobže" mākslas centrā, Latvijas Nacionālajā teātrī, kā arī uz Daugavpils teātra un Valmieras Drāmas teātra viesizrādēm skatīt attiecīgi festivāla sadarbības partneru mājaslapās, savukārt, biļetes uz LKA Teātra mājā Zirgu pasts, Igauņu biedrības namā, Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā un LKA Smiļģa Teātra mājā notiekošajām izrādēm būs pieejamas "Biļešu Paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!