Foto: Publicitātes foto
Piektdien, 16.decembrī, pulksten 18.30, Latvijas Nacionālās Operas Jaunajā zālē pirmizrādi piedzīvos Elmāra Seņkova režisētā Olgas Žitluhinas dejas kompānijas izrāde "Ursus maritimus", portālu "Delfi" informē organizatori.

"Izrādes horeogrāfe ir Olga Žitluhina, bet, kā jau visās trupas izrādēs, lielu lomu spēlē arī kompānijas dejotāju līdzautorība. Šī jauniestudējuma novitāte ir sadarbība ar teātra žanru, iesaistot radošajā komandā jauno un talantīgo režisoru Elmāru Seņkovu, kurš jau ir pazīstams ar dejas žanru, sadarbojies ar horeogrāfi Lieni Gravu izrādē "Mūsu miesa".

Izrāde nosaukumu ir aizguvusi no latīņu valodas un veltīta baltajam leduslācim. Žitluhinas dejas kompānija par svarīgu uzskata runāt par sabiedrībā aktuālām tēmām, atspoguļojot savu redzējumu uz problēmām, kas nomāc ikviena prātu. Šīs tēma ir daba un tās trauslums. Cilvēku nesaudzīgā izturēšanās noved to pie iznīcības - ir apdraudēta bioloģiskā daudzveidība, izmirst augu un dzīvnieku sugas. Cilvēks, pats būdams dabas daļa, iznīcina to - tātad iznīcina pats sevi. Deja ar savu universālo valodu, kas neredz ne vecuma, ne dzimuma, ne tautības šķērsli, var lieliski uzrunāt skatītāju caur emocionālo prizmu, liekot ķermeniski sajust dabas procesus un cilvēku līdzdalību pārmaiņās, kas tos skar.

Fragmenti no jaunās izrādes jau šogad prezentēti Latvijas Dabas muzejā "Muzeju nakts ietvaros", kā arī Starptautiskā laikmetīgās dejas festivālā "Laiks dejot".

Līdzās "Ursus maritimus" pirmizrādei, kas pārstāv balto krāsu, skatītāji varēs vēlreiz noskatīties melno krāsu pārstāvošo izrādi "Quick Time Player", kas pirmizrādi piedzīvoja 2008. gadā un vēsta par to, cik ātri iet laiks, cik ātri dzīvojam, uztveram informāciju, cik ātri vai lēni aizmirstam. Viss notiek ātri, bet vienmēr ir laiks redzēt, dzirdēt un sajust.

Izrādi veido un tajā piedalās: Olga Žitluhina, Ilze Zīriņa, Santa Grīnfelde, Ramona Galkina, Andris Kačanovskis, Dmitrijs Gaitjukevičs. Režija: Elmārs Seņkovs. Gaismas: Igors Kapustins. Atbalsta: Valsts Kultūrkapitāla fonds un Kultūras ministrija.

Biļetes iespējams iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā. Biļešu cenas - no četriem līdz pieciem latiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!