1.novembrī, Latvijas Nacionālajā operā (LNO) šogad pēdējo reizi notiks baleta izrāde ”Anna Kareņina”, kurā galvenās lomas dejos Jūlija Gurviča (Anna), Ringolds Žigis (Kareņins) un Sergejs Neikšins (Vronskis), portālu ”Delfi” informē LNO preses centrā.

Iestudējumu veidojis horeogrāfs Boriss Eifmans, scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu mākslinieks Vjačeslavs Okuņevs un gaismu mākslinieks Gļebs Fiļštinskis. Pie diriģenta pults būs Farhads Stade.

Kā vēsta LNO pārstāvji, šajā sezonā baleta izrāde būs aplūkojama vēl tikai vienu reizi – 2013. gada aprīlī.

Baleta izrādes ”Anna Kareņina” horeogrāfs Eifmans kopš 1977. gada ir Sanktpēterburgas Valsts Akadēmiskā baleta teātra veidotājs, mākslinieciskais vadītājs un horeogrāfs. Sākotnēji tas radās kā viena horeogrāfa autorteātris, kas tolaik bija unikāla parādība. Eifmana baleta teātris iekarojis pasaules atzinību, viesojoties Eiropas, Āzijas, Amerikas un Āfrikas valstīs.

Iestudējuma pasaules pirmizrāde notika 2005. gadā – Eifmana dibinātajā un vadītājā Sanktpēterburgas Valsts Akadēmiskajā baleta teātrī. Pirmizrāde Rīgā notika 2007. gada 23. novembrī.

Kā vēsta LNO pārstāvji, baleta izrāde ”Anna Kareņina” iemieso labākās Eifmana rokraksta īpašības. Tas ir talantīgs Ļeva Tolstoja romāna pārlikums horeogrāfiskos tēlos, izmantojot baletmeistara iecienītā komponista Pētera Čaikovska mūziku un reducējot romānu līdz Annas, Vronska un Kareņina attiecību trijstūrim un jutekliskai mīlas drāmai.

Fotogalerijā: Baleta izrādē ”Anna Kareņina” piedalās Viktorija Jansone, Ringolds Žigis un Sergejs Neikšins


Izrāde vēsta par to, ka Kareņinu ģimenes dzīve rit lēni un nesteidzīgi. Anna ir uzticīga sieva un mīloša māte, līdz viņas sirdī pēkšņi iekvēlo kaisle, kas sagrauj ikdienas rutīnu un sadzīves harmoniju. Anna ļaujas Vronska valdzinājumam, pamet ģimeni un karsti mīlēto dēlu. Tomēr laimīga viņa nav... Ko darīt? Pakļauties sabiedrības spiedienam un saglabāt jūtu harmonijas ilūziju? Vai ļauties patiesai kaislei?

Izrāde saņēmusi ”Latvijas Gāzes” gada balvu kā 2007./2008. gada sezonas labākais jauniestudējums skatītāju balsojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!