Foto: Publicitātes foto

Svētdien, 16. janvārī, pulksten 18 Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO), režisors Elmārs Seņkovs un teātra apvienība "Esarte" aicina jauniešus uz muzikālu izrādi pusaudžiem "Otello".

Kā "Delfi" informē LNSO pārstāvji, tā veidota, lai skatītājus iepazīstinātu ar Viljama Šekspīra slavenās lugas notikumiem caur objektiem, kas ir ap mums – ikdienā, sadzīvē vai noteiktās dzīves situācijās.

"Viljama Šekspīra pasaulslavenais stāsts "Otello" skatītājus ieraus titulvaroņa un viņa Dezdemonas dziļās mīlestības, līdzcilvēku intrigu un nāvējošas greizsirdības līkločos. Populārā luga ir par Venēcijas armijas ģenerāli Otello. Viņa karodznieks Jago atriebībā par nesaņemto paaugstinājumu cenšas Otello sanaidot ar viņa sievu Dezdemonu, viešot domas par sievas neuzticību," Šekspīra lugas sižetu atgādina uzveduma veidotāji. Tiek uzskatīts, ka Šekspīrs sarakstījis lugu ap 1603. gadu.

Izrāde veidota, lai iepazīstinātu pusaudžus no 12 gadu vecuma un pie viena arī pieaugušos ar Viljama Šekspīra slavenās lugas notikumiem caur objektiem, kas ikdienā atrodas ap mums. Izrādes darbība pārnesta uz autoservisa vidi, un galvenos varoņus iemieso sadzīves priekšmeti, ko atdzīvina aktieri, – riepas, pumpji, eļļas kannas un citi.

Šiem objektiem aktieri Elizabete Skrastiņa, Matīss Budovskis un Agris Krapivņickis piešķir citu nozīmi. Iestudējums ieguvis jaunu skatuvisko versiju, sadarbojoties teātra apvienības "Esatre" un LNSO mūziķu radošajiem spēkiem.

Īpaši šai izrādei LNSO sitaminstrumentālists Ernests Mediņš radījis mūziku, ko atskaņo pats kopā ar vijolnieku Alekseju Bahiru un kontrabasistu Ivaru Ozolu. Māksliniece – Līga Zepa.

Muzikālās izrādes režisors Elmārs Seņkovs atpazīstamību guvis, iestudējot vairākas Viljama Šekspīra lugas, un lielākos panākumus guvis ar 2020. gada "Spēlmaņu nakts" laureāti – izrādi "Šekspīrs" Liepājas teātrī. Šajā sezonā Elmārs Seņkovs Nacionālajā teātrī iestudēja "Sapni vasaras naktī".

Objektu teātra izrāde "Otello" ir viena no cikla "Mazais Šekspīra komplekts" izrādēm, kur pusaudžiem uztveramā, asprātīgā veidā tiek piedāvāta iespēja ar objektu palīdzību iepazīt klasiķa darbu saturu. Vēl šajā ciklā tapušas izrādes "Makbets" un "Romeo un Džuljeta".

Biļetes uz izrādi var iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs.

Izrādi var apmeklēt vakcinētas vai Covid-19 pārslimojušas personas; pasākuma norises vietā būs jāuzrāda derīgs Covid-19 sertifikāts un personu apliecinošs dokuments. Bērniem līdz 12 gadu vecumam nav jāveic Covid-19 testi, savukārt bērniem no 12 līdz 18 gadu vecumu, jāuzrāda Covid-19 vakcinācijas, pārslimošanas vai testēšanas sertifikāts, vai laboratorijas izziņa par pēdējo 72 stundu laikā veiktu negatīvu skrīninga testu. Koncerta apmeklēšanai piemērots arī tests, kas veikts izglītības procesa ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!