Foto: Publicitātes foto
Dailes teātrī šā gada 15. un 16. aprīlī viesosies Maskavas teātris "Mūsdienu lugas skola", Latvijas skatītājiem piedāvājot divas izrādes – komēdiju Odesas stilā "Miris-šmiris, galvenais, lai būtu vesels" un melodrāmu "Londonas trīsstūris", kas vēsta par attiecībām starp izcilajiem rakstniekiem Aleksandru Hercenu, Nikolaju Ogarevu, un viņu kopīgo iemīļoto.

Teātris "Mūsdienu lugas skola" atklās viesizrādes Latvijā 15. aprīlī uz Dailes teātra skatuves ar humoristisku iestudējumu, kas veidots, izmantojot 250 ebreju anekdotes. Iestudējuma darbība notiek kolorītā Odesas pagalmiņā, kurā ar spilgtiem tēliem un asprātībām režisors un teātra dibinātājs Josifs Raihelgauzs ir atklājis visu ebreju pasaules uzskata būtību: te viena otrai līdzās dzīvo vairākas tipiskas ebreju un viena krievu ģimene. Pāri skatuvei ir pārvilkta veļas aukla, ir dzirdami domino kauliņu klikšķi un dzēlīgā kaimiņu "sasaukšanās", bet gudrais Rebe visiem sniedz padomus par aktuālām tēmām. Tā paiet dienas, kas skatītājiem veido raibu vairāku paaudžu dzīves mozaīku. Īpašu uzmanību ir vērts pievērst mūzikai, kas skanēs uz skatuves: akordeons, klarnete un, protams, vijoles. Skanēs tradicionālā klezmeru mūzika.

Izrādē piedalās aktieri: Vladimirs Šuļga, Jeļena Sanajeva, Tatjana Cireņina, Aleksandrs Ovčiņņikovs, Ivans Mamonovs, Vadims Kolganovs, Oļegs Carevs, Aleksandrs Cojs, Džuljeta Geringa, Kirils Sņegirevs, Nikolajs Golubevs.

Foto: Publicitātes foto

Otrs iestudējums, kuru "Mūsdienu lugas skola" Dailes teātrī spēlēs 16.aprīlī, ir visai pikantais "Londonas trīsstūris", kas vēsta par attiecībām starp populāriem Krievijas rakstniekiem Aleksandru Hercenu un Nikolaju Ogarevu, un viņu kopīgo iemīļoto Natāliju Tučkovu. Tiesa, vienam no viņiem tā bija sieva, bet otram – mīļākā. Lugas autors Aleksandrs Uglovs izmantoja patiesus faktus, kurus atrada notikumu dalībnieku dienasgrāmatās un vēstulēs. Interesanti, ka Tučkovas memuāros par šo stāstu, kas ilgu laiku sabiedrībā nebija zināms, nav minēts nekas. Tādēļ daudziem skatītājiem izrāde būs patiess atklājums.

Galvenās lomas atveido: Aleksandrs Galibins (Ogarevs), Vadims Kolganovs (Герцен) un Džuljeta Geringa (Tučkova). Režisori – Dmitrijs Astrahans, Vladimirs Rubanovs.

Teātri "Mūsdienu lugas skola" 1989. gadā izveidoja Krievijas tautas mākslinieks Josifs Raihelgauzs. "Skolai" ir unikāla repertuāra politika, tā pilnībā atbilst nosaukumam: tā iestudē tikai mūsdienu lugas, kas pirms tam uz skatuves nav rādītas. Tādējādi "Mūsdienu lugas skola" ir pasaules pirmizrāžu teātris.

Tā autoru vidū ir Jevgēņijs Griškovecs un Boriss Akuņins, Viktors Šenderovičs un Dmitrijs Bikovs, Ludmila Uļicka un Vadims Žuks, komponisti Maksims Dunajevskis, Sergejs Ņikitins, Aleksandrs Žurbins, Igors Zubkovs.

Ar teātri ir sadarbojies Andrijs Žoldaks, Ivans Viripajevs, Sergejs Solovjevs, Staņislavs Govoruhins, Dmitrijs Astrahans, Plamens Panevs, Filips Grigorjans, daudzi citi režisori.

Teātris organizē Starptautisko mūsdienu krievvalodīgās dramaturģijas konkursu, kuram katru gadu lugas iesūta autori no visas pasaules. Katru sezonu lugu, kura tiek atzīta par labāko, "Skolā" iestudē jaunais režisors, kas ir uzvarējis konkursa programmā "Jaunās režijas klase".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!