Vakar, 2.septembrī, mūžībā aizgājusi leģendārā baletdejotāja Anna Priede (1920. gada 11. maijā – 2007.gada 2. septembrī). Atvadīšanās no baleta prīmas notiks ceturtdien, 6. septembrī, no plkst.14.00 līdz 15.00 Latvijas Nacionālās operas Baletāžas zālē, bet plkst.15.45 – notiks apbedīšana I Meža kapos, portālam "Delfi" pavēstīja LNO sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Vasiļjeva.
A. Priede mācījusies pie H. Tangijevas – Birznieces un A. Fjodorovas baletstudijā, beigusi LNO baletskolu (1937), papildinājusies pie H. Plūča, H. Tangijevas-Birznieces, A. Vilzaka, M. Pianovska, kā arī Parīzē pie Marijas teātra pirmabalerīnas O. Preobraženskas (1937). 1937 – 1962 – LNO baleta soliste. Svarīgākās lomas: Odeta-Odīlija, Aurora, Džuljeta, Pelnrušķīte, Raimonda, Žizele, Medora u.c. LPSR nopelniem bagātā skatuves un tautas māksliniece, apbalvota ar PSRS Valsts prēmiju (1951), "Aldara" Gada balvas par mūža ieguldījumu laureāte (1998), KKF mūža stipendija (1999), H. Tangijevas – Birznieces balva (2003)

"Viena no ievērojamākām latviešu baleta māksliniecēm, izcila liriskā un romantiskā repertuāra dejotāja. Viņas graciozajos gājienos bieži ir vērojama kāda viegla bezsvara kustība, īpatna dinamika, kas pakļauta gara, nevis ķermeņa spēkam. Deja kā dvēseles kustība – tas ir Annas Priedes stils. Tas būs un paliks, kaut vienreizējs un neatdarināms, tomēr visa Rīgas baleta stils," - rakstīts Latvijas baleta enciklopēdijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!