Foto: Publicitātes foto
Ar Kena Kīzija traģikomēdijas "Kāds pārlaidās pār dzeguzes ligzdu" iestudējumu Dailes teātrī atgriežas bulgāru režisors Aleksandrs Morfovs. Pirmizrāde notiks 20. martā, portālu "Delfi" informē teātra pārstāvji.

Amerikāņu rakstnieka Kena Kīzija romāns "Kāds pārlaidās pār dzeguzes ligzdu" (1962) uzreiz pēc publicēšanas kļuva par bestselleru. Labi zināma ir arī Miloša Formana filma (1975) ar Džeku Nikolsonu galvenajā lomā...

Makmērfijs ir dzimis brīvībai. Bezrūpīgais, brutāli sirsnīgais kāršu spēlmanis, kurš psihiatriskajā slimnīcā nokļuvis, izvairoties no labošanas darbiem, ir cienīgs pretinieks māsai Rečidai. Sistēma samaļ individualitāti, un cilvēks nespēj iekļauties no malas diktētā striktā dresūras režīmā vai paciest iejaukšanos personības privātajā dzīvē.

Taču visšokējošākais ir tas, ka lielākā daļa pacientu šādu neciešamu dzīvi sev ir izvēlējušies labprātīgi. Nav īsti skaidrs, vai ārprātīgs esi tu pats, vai arī visi apkārtējie. Traģiski komiskie notikumi finālā noved pie attīrīšanās un atbrīvošanās – kaut arī par dārgu cenu.

Jauniestudējumā lomas atveidos Artūrs Skrastiņš (Makmērfijs), Ilze Ķuzule-Skrastiņa (Māsa Rečida), Ģirts Ķesteris (Hārdings), Kaspars Bindemanis vai Regnārs Vaivars (Virsaitis), Lauris Dzelzītis (Billijs), Juris Kalniņš (Skenlons), Juris Bartkevičs (Čezviks), Lauris Subatnieks (Martīni), Juris Žagars (Dakteris Spīvijs), Juris Strenga (Raklijs), Āris Rozentāls (Fredriksons), Kristīne Nevarauska (Kendija), Ieva Segliņa (Sandra), Gints Andžāns (Vorens), Edijs Zalaks (Viljamss), Dainis Gaidelis (Tērkls), Aija Dzērve (Māsa Flinna) un Sarmīte Rubule (Māsa Džeina).

Radošajā komandā kopā ar režisoru Aleksandru Morfovu strādā scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece Ilze Vītoliņa, horeogrāfe Inga Krasovska un gaismu mākslinieks Igors Kapustins. Dramatizējumu veidojis Aleksandrs Morfovs, tulkojusi Evita Mamaja.

Režisora Aleksandra Morfova 2012. gadā Dailes teātrī iestudētā Nikolaja Erdmana traģikomēdija "Finita la comedia!" tika nominēta "Spēlmaņu nakts" 2012/2013 balvai deviņās kategorijās, tostarp arī kā gada labākā izrāde un labākais režisora darbs. Artūrs Skrastiņš saņēma balvu kā gada labākais aktieris. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!