Foto: DELFI / Šarūnas Mažeika
Dienu pirms savas 66. dzimšanas dienas, 20. novembri, mūžībā devies izcilais režisors, Lietuvas teātra leģenda Eimunts Ņekrošus, ziņo "delfi.lt".

Par mākslinieka pēkšņo nāvi savā "Facebook" profilā ziņo tuvs viņa radinieks, Lietuvas Seima deputāts Arvīds Ņekrošus.

Režisors mūžībā devies naktī uz 20. novembri Santaros slimnīcā Viļņā. Ņekrošus bija atgriezies Lietuvā no kāda ceļojuma, pēkšņi saslimis un nogādāts slimnīcā.

Atgādinām, ka šajā sezonā bija iecerēts, ka Eimunts Ņekrošus strādās arī Latvijā, Jaunajā Rīgas teātrī iestudējot Henrika Ibsena "Brandu".

Eimunts Ņekrošus dzimis 1952. gada 21. novembrī, Pažabru ciemā, Raseiņu apriņķī. 1978. gadā absolvējis Lunačarska Valsts teātra mākslas institūtu Maskavā, atgriezies Lietuvā un strādājis Kauņas drāmas teātrī un Lietuvas Valsts jaunatnes teātrī Viļņā, kur tapuši viņa ievērojamākie iestudējumi.

No 1993. līdz 1997. Ņekrošus bija Lietuvas starptautiskā teātra festivāla "LIFE" direktors, bet 1998. gadā nodibināja savu teātra studiju "Meno fortas". Režisors veidojis arī vairākus iestudējumu Lietuvas Nacionālajā operas un baleta teātrī. Režisors arī daudz strādājis ārpus Lietuvas, veidojot iestudējumus Krievijā, Itālijā, Argentīnā un citur.

Ņekrošus radošās karjeras laikā guvis vairākas nacionālās, kā arī kā arī starptautiskās godalgas.

Režisors veidojis daudzus starptautiski augstu novērtētus iestudējumus, bet par vienu no ievērojamākajiem uzskatāms 1997. gadā veidotais Viljama Šekspīra "Hamlets" ar dziedātāju un aktieri Andru Mamontovu galvenajā lomā. Izrāde piedalījusies daudzos Eiropas svarīgākajos teātra festivālos, tai skaitā Šekspīra festivālā Londonā, kā arī saņēmusi virkni starptautisku apbalvojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!