Foto: Dāvids Fomins
Šajā vasarā, aktrises Rēzijas Kalniņas un diriģenta Aināra Rubiķa kopīgi radītā satikšanās vieta, Mūzikas un drāmas telpa "OratoriO" svinēs pirmo gada jubileju. To iecerēts pavadīt kopā ar skatītājiem, baudot trīs jaunu izrāžu – "KvArTeTs", "paraDIZZY" un "Mamma" pirmizrādes.

Kā "Delfi" informēja "OratoriO" pārstāvji, ziemas un pavasara mēneši pavadīti, iestudējot trīs jaunas lugas un realizējot vēl virkni projektu. 27.jūnijā pirmizrādi piedzīvos Ronalda Hārvuda traģikomēdija ''KvArTeTs'' Rolanda Atkočūna režijā.

"Vai dzīves krustcelēs mēs, satiekot savus skatuves vai dzīves partnerus, esam spējīgi atgriezties pagātnē vai turpināt ceļu kopā. Un vai spējam nomest "lieko svaru" un bagāžu, lai varētu tomēr turpināt būt kopā," par izrādi raksta tās veidotāji. Iestudējumā lomās būs redzami aktieri Mārtiņš Vilsons, Gunta Virkava, Indra Burkovska, Juris Kalniņš.

Tuvākās izrādes būs 27. un 30. jūnijā pulksten 19 – vakcinētiem un pārslimojušiem, 28. jūnijā pulksten 19 – ar negatīvu testu un pēc izvēles vakcinētiem un pārslimojušiem.

Foto: Dāvids Fomins

Jūlijā pie skatītājiem atgriezīsies Šona Grenana luga "Tagad un tad", kas apcer jautājumu par to, kurš galu galā ir tas, kas nosaka mūsu likteni. Izrādes veidotāji ir radījuši šai izrādei žanra nosaukumu – dvēseles duša. "Tagad un tad" tiek pieteikta jā neticams stāsts par cilvēka gribu, izvēlēm un mīlestību cauri gadiem. Kas ir krustceles un kurā brīdī? Vai mēs spējam izvēlēties? Vai izvēle jau ir notikusi?

Izrādes režisore Rēzija Kalniņa ir sapulcinājusi izcilu aktieru ansambli. Lomās: Esmeralda Ermale, Jana Herbsta vai Ilze Trukšāne, Raimonds Celms, Jānis Skanis vai Juris Kalniņš. Izrādes: 19., 20., 21., 22., 23.jūlijā.

Mūzikas un drāmas telpa "OratoriO" ir uzsākusi sadarbību ar Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātri un kopīgi realizē projektu "Meeting Point. Tikšanās vieta. Место встречи.". "OratoriO" top par integrālu telpu – tādu kā tiltu, kur satikties līdzpastāvošām pamatkultūrām un daudzvalodīgai publikai, kur tiek radītas dažādu žanru un formu izrādes un kurās apvienojas dažādu teātru profesionāļi. Sadarbības ietvaros ir tapušas jau divas izrādes. Viena no tām ir Asjas Vološinas lugas "Mamma" izrāde Ināras Sluckas režijā, ar Jekaterinu Frolovu Olgas lomā. Tā ir stāsts par pieaugšanu un paaudžu pieņemšanu. Pirmizrāde gaidāma 13. augustā, izrādes – 14. un 15.augustā. Vairāk informācijas par izrādi – Rīgas Krievu teātra mājaslapā.

Savukārt izrāde "paraDIZZY" ir sievietes un vīrieša pasaules izpēte, kur kustība un skaņa ir viens vesels. Horeogrāfe un režisore Inga Krasovska savā kustību izrādē sapulcinājusi latviski un krieviski runājošus aktierus: dziedātāju Aiju Andrejevu, Zani Dombrovsku, Vitāliju Jakovļevu un Aleksandru Maļikovu. Pirmizrāde gaidāma 27. augustā, izrādes – 28. un 29. augustā. Vairāk informācijas par izrādi Rīgas Krievu teātra mājaslapā.

Šajā sezonā paredzēti vairāki koncertcikla "Brīdis pēc vakariņām" notikumi Aināra Rubiķa mākslinieciskajā vadībā. 8. un 10.augustā pianists Toms Juhņēvičs ar dziedātāju Juri Vizbuli pirmatskaņos dziesmas ar Krista Kalniņa nesen izdotā dzejas krājuma "Niekkalbīša dzejoļu grāmatiņa" dzeju.

Atbalstot jaunos dramaturgus, jūlijā uz "OratoriO" skatuves viencēliena elēģiju "Liktens tev dāvā dzīvību un tu par to prasi algu" iestudēs Emīlija Vilkārse un Liene Upīte.

Laikā, kad ar skatītājiem tikties bija liegts, mūzikas un drāmas telpa ir sagatavojusi meistarklašu sēriju "9 noslēpumu atklāšana". Tas būs Eneagrammas praktiskais ceļvedis skatuves un dzīves partneru attiecībās – deviņas tiešsaistes meistarklases, kuru laikā būs iespēja uzzināt gan par sevi, gan par eneagrammas tipiem un kaislībām, un to pielietojumu lugu analīzē. Ja pasaulē tas vairs nav jaunums, un Holivudas aktieri tieši tā gatavojas savām spilgtākajām lomām, tad Latvijā tā ir unikāla pieredze, kas parāda, kā aizkadrā var strādāt ar aktieriem, lai palīdzētu pēc iespējas precīzāk izstrādāt attiecīgā tipa tēlu neatkarīgi no tā, vai tā ir klasiska luga vai mūsdienu seriāls. Tiešsaistes meistarklases būs pieejamas nākamās sezonas sākumā.

Vēl viens sezonas jaunums plānots ciklā "Stāstnieks un skaņas" – spilgtas mūzikas personības iepazīstinās klausītājus ar sevis izvēlētu žanriski un tematiski atlasītu klausāmvielu. Plānots, ka cikla ietvaros no augusta līdz decembrim katru otro nedēļu skanēs muzikālie stāsti, skaņdarbi, filmu skaņu celiņi un muzikālās ilustrācijas. Publiskās klausīšanās pieredzi mājīgā atmosfērā piedāvās jaunā dzejniece un mūzikas menedžere Aleksandra Line kopā ar stāstniekiem Uģi Prauliņu, Aināru Rubiķi, Andri Dzenīti, Andri Vecumnieku, Orestu Silabriedi, Gitu Lanceri, Mareku Ameriku un Edgaru Cīruli.

"OratoriO" mājvieta atrodas pilsētnieku iecienītajā Sporta 2 kvartālā līdzās citiem radošiem rezidentiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!