Foto: Matīss Markovskis

Latvijas Nacionālais teātris ar izrādi "Antigone" ir uzaicināts piedalīties vienā no prestižākajiem Eiropas teātra forumiem XXVI Starptautiskajā festivālā "Baltijskij dom", kas no 30. septembra līdz 9. oktobrim notiek Sanktpēterburgā, Krievijā. Izrāde tiks spēlēta 3. oktobrī, portālu "Delfi" informē teātra pārstāvji.

Šogad festivāla "Baltijskij dom" programmu veidos teātri no Krievijas, Itālijas, Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Starp festivāla dalībniekiem būs iestudējumi, ko veidojuši tādi ievērojami režisori kā Elmo Nīganens, Pippo Delbone, Andrijs Žoldaks, Jurijs Butusovs, Eimunts Ņekrošus.

Īpašais festivāla viesis šogad būs režisors Andrejs Končalovskis, kurš piedāvās Antona Čehova darbu triloģiju, ko veidos "Tēvocis Vaņa", "Trīs māsas" un "Ķiršu dārzs".

Festivāls "Baltijskij dom" notiek kopš 1991. gada. Festivāla pastāvēšanas laikā tajā ir piedalījušies vairāk nekā 100 teātri no 30 valstīm. Prioritāri tiek aicināti teātri no Baltijas. Vienlaikus festivāls ir arī Starptautiskās teātra kritiķu asociācijas bāze.

Latvijas Nacionālais teātris uzaicināts piedalīties festivālā ar Žana Anuija "Antigoni" Elmāra Seņkova režijā. Teātris jau viesojies šajā festivāla ar izrādēm "Kerija. Retrospekcija" Gaļinas Poliščukas režijā un izrādi "Idiots" Vladislava Nastavševa ŗežijā.

Žana Anuija "Antigone" Nacionālā teātra repertuārā ir kopš 2015. gada aprīļa un ir viena no skatītāju pieprasītākajām un teātra kritiķu visaugstāk vērtētajām izrādēm. To 2014./2015. gada "Spēlmaņu nakts" žūrija bija nominējusi septiņās kategorijās, izrāde ieguva "Spēlmaņu nakts 2015" Grand Prix.
Franču dramaturgs Žans Anuijs 20. gadsimtā piedāvāja pārrakstīt senos mītus un sengrieķu traģēdiju sižetus, lai pārbaudītu to dzīvotspēju mūsdienu cilvēka pasaules izpratnē – Antigone ir gatava pretoties valdnieka Kreona aizliegumam ar godu apglabāt viņas kaujā kritušo brāli un riskēt ar dzīvību, tāpēc ka viņas sirds tā liek. Vai 21. gadsimtā joprojām eksistē sirds likumi? Un kādos brīžos tie stājas spēkā?

Lomās: Maija Doveika, Marija Bērziņa, Gundars Grasbergs, Artis Drozdovs, Sanita Pušpure un Uldis Siliņš.

Scenogrāfe Evija Pintāne, kostīmu māksliniece Marija Rozīte, Edgara Makena muzikālais noformējums, gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!