Foto: Publicitātes foto
Ir noslēdzies Latvijas Nacionālā teātra lugu konkurss, kas notika ar Valsts Kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas "Latvijai -100" finansiālu atbalstu. Par pārsteigumu žūrijai un konkursa rīkotājiem, vislabāko dramaturģisko darbu ir piedāvājis Artūrs Dīcis, kuru publika pazīst kā Dailes teātra aktieri, nevis dramaturgu. Šo darbu iestudēšanai naudu ir atvēlējusi arī Latvijas Kultūras ministrija.

Žūrija vienbalsīgi lēmusi par pirmās vietas piešķiršanu Dīcim. Viņš konkursā uzvarējis ar lugu "Lidojošais Travolta" un jau šobrīd zināms, ka to iestudēs režisors Regnārs Vaivars Nacionālā teātra LMT Jaunajā zālē, pirmizrāde plānota 2017. gada marta sākumā. Artūrs Dīcis saņems naudas balvu – 5000 eiro.

Otrās vietas ieguvēja ir Anna Rancāne ar lugu "Bišu māte un vilkacis". Viņa saņem naudas balvu 3000 eiro.

Savukārt trešās vietas ieguvējs ir Andris Ūdris ar lugu "Apsolu". Viņš saņem naudas balvu 2000 eiro.

Latvijas Nacionālais teātris nolēma piešķirt arī trīs veicināšanas prēmijas trim autoriem, kuru lugas izraisīja režisoru interesi, tomēr tās dažādu iemeslu dēļ būtu jāpilnveido, lai tās nonāktu uz teātra skatuves. Šie trīs darbi ir – Leldes Stumbres luga "Karaļa četra meitas", Rodžera de Kūra "Eiropas direktīva" un Rūtas Žeinas "Puķains peldkostīms".

Lugu konkurss tika izsludināts 2015. gada jūnijā, piedalījās 19 autori ar 22 lugām. Līdz 2. kārtai tika 11 darbi, kurus izlasīja teātra veidotā komisija – režisori Edmunds Freibergs, Valdis Lūriņš, Indra Roga, Elmārs Seņkovs, teātra direktors Ojārs Rubenis, direktora palīdze repertuāra jautājumos Ieva Struka un producēšanas daļas vadītāja Ilona Matvejeva, kā arī atsevišķus darbus režisori Valters Sīlis un Regnārs Vaivars. Teātra mērķis bija izvēlēties lugas Nacionālā teātra repertuāram, sagaidot teātra 100 gadu jubileju.

Foto: Publicitātes foto

Galvenie kritēriji, izvērtējot lugas, bija to dramaturģiskā kvalitāte – konflikta risinājums, tēlu sistēma, valodas līmenis, kā arī tēmas aktualitāte un skatuviskais potenciāls. Tomēr izšķiroties par vietu sadali un prēmiju apjomu, primārais bija režisoru vēlme un gatavība kādu no lugām iestudēt.

Dīča lugu "Lidojošais Travolta" esot bijuši bija gatavi iestudēt visi lasīšanā iesaistītie režisori. Un šāds precedents pēdējo reizi bijis 2000. gadā, kad līdzīgi vairāku režisoru interesi vienlaikus piesaistīja Ingas Ābeles luga "Tumšie brieži".

Lugas galvenie varoņi ir divdesmitgadnieki mūsdienu laukos – katrs ar saviem sapņiem, ideāliem un priekšstatiem, kādai jābūt īstai dzīvei. Lugas galvenā vērtība – jūtīgs, pulsējošs dzīves nervs, dramaturģiskā spriedze un intriga, kas saglabājas līdz lugas beigām, kā arī teicama prasme izstrādāt visu lugas tēlu biogrāfijas un savstarpējās attiecības.

Tāpat iestudēta tiks otrās vietas ieguvēja – "Bišu māte un vilkacis". Lugu iestudēs Valdis Lūriņš teātra lielajā zālē, pirmizrāde plānota 2016. gada decembra sākumā. Lugas darbība, kā jau tas domājams gadījumā, kad autore ir latgaliešu dzejniece, notiek Latvijas austrumu pierobežā, bet atšķirībā no Nacionālā teātra dižpārdokļa "Latgola", šeit smalki apvienojas skarbā pierobežas ikdiena ar poētisku pasaules uztveri, veidojot gan komiskas, gan traģiskas situācijas.

Savukārt trešās vietas ieguvēja – Andra Ūdra luga "Apsolu" visticamāk pirmizrādi piedzīvos 2017./2018. gada sezonā teātra mazajā zālē. No trim apbalvotajām lugām šī ir vienīgā, kuras dramaturģiskais konflikts risināts starp jauniem cilvēkiem šodienas pilsētā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!