Foto: F64
Latvijas Nacionālajā teātrī 8. augustā svinīgās sezonas atklāšanas sanāksmē pasniegtas tradicionālās teātra balvas aizvadītās sezonas labākajiem aktieriem un tehniskajiem darbiniekiem.

Ceļojošo Elzas Radziņas kulonu saņēma pagājušās sezonas labākā aktrise Agnese Cīrule, savukārt Kārļa Sebra gredzens tika pagājušās sezonas labākajam aktierim Uldim Anžem.

Cīrule balvu saņēma par līgavas lomu izrādē "Asins kāzas" un Deas lomu izrādē "Cilvēks, kas smejas", savukārt Anžem Sebra gredzens ticis par Lāčplēša lomu izrādē "Uguns un nakts".

Par spožu atgriešanos teātra profesijā īpaša atzinība tika Valdim Lūriņam par Andrē lomu izrādē "Ak, tētīt...". Īpaši tika sveikta aktrise Līga Liepiņa, kurai 1. augustā bija dzimšanas diena.

Savukārt Veltas Līnes ceļojošā balva Antas Klints gredzens – par spilgtāko mīlētājas lomu aizvadītajā sezonā – tika Evijai Skultei par Ebijas lomu izrādē "Mīla zem gobām".

Savukārt aizvadītās sezonas Gada izrādes balva tikusi Lielajā zālē iestudētajai "Uguns un nakts" – režisors Viesturs Kairišs, – bet mazajos laukumos izrādei "Zēns" – režisors Elmārs Seņkovs.

Foto: Publicitātes foto

Aizvadītās sezonas nodarbinātākie aktieri ir Līga Zeļģe, Agnese Cīrule, kā arī Kaspars Aniņš.

Tikmēr aizvadītās sezonas labākie tehniskie darbinieki – grāmatvede Inga Brasliņa, videomāksliniece Linda Ģībiete, skaņotājs Jānis Lide, kā arī butafors Aigars Tafkins.

Jau ziņots, ka aizvadītajā sezonā teātris ir saņēmis 33 "Spēlmaņu nakts" nominācijas. Lielajā zālē visvairāk spēlētās izrādes ir "Uguns un nakts" – 23 reizes, "Cilvēks, kas smejas" – 20 reizes, kā arī "Žurkas ekslibris" – 20 reizes.

Aktieru zālē pieprasītākās izrādes bijušas "Antigone", kas spēlēta 31 reizi, un "Ezeriņš" – 27 reizes. Savukārt LMT Jaunajā zālē spēlētākās izrādes ir "Zēns" – 21 reize, "Ciemiņi" – 20 reizes, kā arī "Mollija saka jā" – 14 reizes.

Pagājušajā gadā teātrī nospēlēta 551 izrāde un Latvijas Nacionālo teātri apmeklējuši 174 113 skatītāji.

Foto: LETA

Pirmā pirmizrāde Lielajā zālē būs 15. septembrī – režisores Ināras Sluckas iestudējums pēc Andreja Upīša darba "Sieviete" motīviem, bet 27. oktobrī gaidāma režisora Viestura Kairiša iestudējuma "Pērs Gints" pirmizrāde.

Tāpat Lielajā zālē sagaidāma režisora Valda Lūriņa izrāde "Bišu māte un vilkacis", kā arī Valtera Sīļa "Savāds atgadījums ar suni naktī". Lielajā zālē sagaidāma arī Kirila Serebreņņikova izrāde "Guļošie" un Elmāra Seņkova darbs "Trīne".

Aktieru zālē skatītājus priecēs režisora Valtera Sīļa darbs "Veiksmes stāsts", kuram pirmizrāde paredzēta 21. septembrī, kā arī izrāde pēc Paula van Lona stāstiem "Šausmu autobuss", kuru veidos režisors Kārlis Krūmiņš. Tāpat Aktieru zālē sagaidāms režisores Indras Rogas darbs "Satikšanās", kā arī režisora Edmunda Freiberga iestudējums "Olivers".

Savukārt LMT Jaunajā zālē 22.septembrī gaidāma austriešu izcelsmes vācu režisora Folkera Šmita izrāde "Klavigo". Tāpat skatītājus priecēs režisores un horeogrāfes Agates Bankavas darbs "Nature Morte".

LMT Jaunajā zālē gaidāma arī režisora Elmāra Seņkova darbs "Kaija", kas veidots pēc Antona Čehova lugas, kā arī režisora Regnāra Vaivara "Lidojošais Travolta". Savukārt režisors Toms Treinis priecēs ar Gunāra Priedes lugu "Zilā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!