Foto: Publicitātes foto
Otrdien, 2. augustā, Latvijas Nacionālā teātra kolektīvs sanāca kopā, lai svinīgā sapulcē atklātu 104. sezonu un pasniegtu ceļojošās teātra balvas, kā arī izziņotu gaidāmās pirmizrādes.

Par iepriekšējās sezonas labāko iestudējumu uz Lielās skatuves tika atdzīts Frīdriha Šillera "Ferdinands un Luīze" Ditas Lūriņas režijā. Pirmizrāde notika 2021. gada 16. septembrī.

Kā 103. sezonas labākā izrāde mazajos spēles laukumos tika novērtēta Viļņa Vēja skatuves versija pēc Patrīcijas Haismitas un Kreiga Vernera darbu motīviem "Svešinieki vilcienā". Režisors Vladislavs Nastavševs. Pirmizrāde notika 2021. gada 14. septembrī.

Foto: Kristaps Kalns

Veltas Līnes ceļojošo balvu "Antas Klints gredzenu" par Intas un Magdalēnas lomām izrādē "Vīrs, kas zināja čūskuvārdus" un Lēdijas Milfordas lomu izrādē "Ferdinands un Luīze" saņēma Agnese Budovska.

Elzas Radziņas kulonu par Majas Ņitovskas lomu izrādē "Sievietes daļas" saņēma Laura Siliņa. Kārļa Sebra gredzenu par Jāsona lomu izrādē "Mazā naudiņa" saņēma Kaspars Zvīgulis. Savukārt Ieviņas un Kārlēna šķiltavas kā labākā jaunā aktrise saņēma Ieva Aniņa.

Kā preses konferencē pavēstīja teātra vadība, nodarbinātākie aktieri, kas 103. sezonā piedalījušies visvairāk iestudējumos, ir bijuši Daiga Gaismiņa un Egils Melbārdis.

Foto: Publicitātes foto

Jau ziņots, ka šajā sezonā kā jauns teātra mākslinieciskais vadītājs darbu sāks režisors Elmārs Seņkovs, kurš līdz šim teātrī veidojis 16 iestudējumus. Ar viņa darbu – Raiņa "Pūt, vējiņi!" iestudējumu – tiks atklāta jaunā sezona. Kā norāda teātra pārstāvji, augustā ir pēdējā iespēja noskatīties izrādi, kas triumfēja 2019. gada "Spēlmaņu naktī", iegūstot Grand Prix un Gada lielās formas izrādes titulu.

Jaunajā sezonā Latvijas Nacionālais teātris piedāvās 11 pirmizrādes, kuras iestudējuši astoņi režisori. Šogad repertuārā tiks iekļautas arī izrādes bērniem un jauniešiem.

Pirmā pirmizrāde Lielajā zālē gaidāma 15. septembrī, kad pie skatītājiem nonāks režisores Ināras Sluckas traģikomēdija "Aizliegtais pianīns". Tā ir veidota pēc 2019. gadā iznākušā Māra Bērziņa romāna motīviem. Izrādē tiks izspēlēts asprātīgs un traģikomisks stāsts par to, kā mūsu dzīvi ietekmē birokrātija un absurdi likumi, kuri neuzrodas no zila gaisa - tos sacer mūsu līdzpilsoņi.

Savukārt 21. oktobrī gaidāma pirmizrāde Reiņa Suhanova izrādei bērniem "Pinokio piedzīvojumi". Tajā tiks izspēlēts klasiskais stāsts par galdnieku Karlo, kas no koka pagales izgrebj Pinokio, tāpat vien – iedvesmots un iztēlē redzēdams koka pagalē cilvēka kontūras. Puika atdzīvojas un dodas pasaulē, kur kopā ar skatītājiem iepazīst dzīvi visā tās krāšņumā.

Aktieru zālē pirmā pirmizrāde šajā seoznā būs 22. septembrī - Deivida Harovera drāma "Naži vistās" režisores Inga Tropas versijā. Iestudējums tiek pieteikts kā stāsts par pieaugšanu, jo, lai dzīvotu, kaut kam ir jāmirst, atkal un atkal atkārtojot dabas mūžīgo mainības ciklu. Mīlestības stāsts par meklējumiem, par kaisli, par nodevību, par vientulību, par spēju palaist tuvāko uz tālāko lauku, par spēju atvērties otram un iepazīt jaunu pasauli, galu galā par drosmi satikties pašam ar sevi uzartajā tīrumā.

Jaunajā zālē strādās ukraiņu režisore Larisa Semirozumenko, kura iestudē ukraiņu dramaturģes Marinas Smiļanecas drāmu "Suņa māja". Pirmizrāde plānota 29. septembrī. Stāsts par trīs brāļiem, kas pazaudējuši saikni cits ar citu. Tas, kas viņus joprojām vieno, ir tēva mājas, vecais suns Kubiks un… Viņa… Vienīgā. Vienīgā, kas var viņus samierināt. Nu, vai arī sanaidot uz visiem laikiem, izvelkot "no skapja" visus pagātnes noslēpumus.

Latvijas Nacionālais teātris ir dibināts 1902. gadā. 1919. gadā teātris ieguva savu tagadējo nosaukumu, kļūstot par valsts teātri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!