Latvijas Nacionālajā teātrī 13. septembrī pirmizrādi piedzīvos Ingas Ābeles darba "Jasmīns. Pardaugava" iestudējums, ko veidojis režisors pārdaugavietis piektajā paaudzē - Valters Sīlis.


Izrāde stāstīs par ģimeni un mājām. Pārdaugavā, tāpat kā jebkurā Latvijas vietā, joprojām ir daudz senu dzimtas māju, kuru īpašniekiem tās ir dārgas ne tikai pārnestā, bet arī tiešā nozīmē. Mājas ir patvērums un dzimtas/ģimenes kopības izjūta, bet mājas ir arī īpašums un pienākums, kas prasa līdzekļus – naudu, laiku, spēku. Jasmīne ar vīru un vecmāmiņu dzimtas māju tuvējā Pārdaugavā apdzīvo trijatā, cīnoties ar visu, ar ko nu jaunai ģimenei mūsdienu Latvijā nākas cīnīties – nodokļu piedzinējiem, darba devējiem, kredītu apmaksu. Kā tajā visā nosargāt mīlestību un dzīvesprieku?

Lugas autore Inga Ābele uzsver, ka "Jasmīns" vispār ir par "Aizdaugavu - par Noslēpumaino Dzīvi Aiz Lielās Upes". "Bērnībā braucu gar Daugavu uz laukiem, vēroju otru krastu, un man vienmēr šķita, ka tur noteikti ir daudz interesantāk. Skrīveros "Jasmīns" būtu par Jaunjelgavu. Rīteros par Staburagu. Krustpils amatieru teātrī "Jasmīnu" spēlēja par Jēkabpili. Valtera "Jasmīns" būs par Pārdaugavu. To jau redzēsim, kurp mūs šoreiz aizvedīs," teic rakstniece.

"Unikālu šo darbu dara autora (un arī režisora) skatījuma maiņa uz latvietim tik dārgo tēmu – mājas. Līdz šim tās mākslā parasti bijušas laukos, galu galā joprojām dabiski ir mesties laukā no pilsētas piektdienas pēcpusdienā. "Jasmīns" piesaka – latvieši pilsētās nedzīvo tikai īrētos, kredītu apgrūtinātos vai lielā taupībā iegādātos dzīvokļos, pilsētā ir arī mājas, kas 20. gadsimta laikā kļuvušas arī par dzimtas mājām, jo tajās dzīvo jau trešā vai ceturtā paaudze. Un zaudēt šādu māju pilsētā ir tikpat sāpīgi kā aizaugoši Latvijas lauki un sabrukošās viensētas," iestudējuma vēstījumu ieskicē Nacionālā teātra direktora padomniece repertuāra jautājumos Ieva Struka.

"Pārdaugavā ir daudz privātu māju, kas celtas pirmajā neatkarības laikā vai drusku pirms tam, kad cilvēkiem pēkšņi parādījās iespēja to darīt. Ir interesanti – tiek uzceltas jaunas, sakoptas mājas, bet kas notiek ar vecajām? Tev ir tavu vecvecvecāku mājas, tas ir kā piemineklis tām paaudzēm, bet nākamās paaudzes saņem šo ēku un ko ar to dara – ļauj attīstīties vai sabrukt, vai vispār pamet?" jautā režisors Valters Sīlis.

"Tā izrādē ir svarīga tēma – par lielu uzņēmību, kas bija senāk un kas kaut kādu iemeslu dēļ ir zudusi. Nav runas par ģenētiku, bet attiecībām. Kā tas noticis, ka pēkšņi tu netiec galā ar uzdevumu glabāt šo pieminekli," pauž režisors.

Interesanti, ka gan izrādes režisors Valters Sīlis, gan izrādes publicitātes fotogrāfiju autore Inta Ruka, gan izrādes aktieri Astrīda Kairiša un Gundars Grasbergs ir pārdaugavieši. Arī lugas autore Inga Ābele ir dzīvojusi Pārdaugavā.

Lomās: Līga Zeļģe, Ivars Kļavinskis, Astrīda Kairiša, Ināra Slucka, Gundars Grasbergs, Marija Bērziņa, Arturs Krūzkops, Ivars Puga, Anna Klēvere.

Tuvākās izrādes: 13., 14., 15., 20.,21., 26. septembrī 10. un 19. oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!