Foto: Reuters/Scanpix

Kultūras ministrija (KM) konkursa kārtībā nevalstiskajiem teātriem piešķīrusi kopumā 40 000 latu. Šogad finansējumu saņēmuši - "Dirty Deal Teatro", "Ģertrūdes ielas teātris", radošā apvienība "Nomadi", "Teātris TT" un teātris "Skatuve", portālu "Delfi" informē KM pārstāvji.

Konkursa "Par atbalstu profesionāliem nevalstiskiem teātriem" mērķis ir veicināt daudzveidīgas un kvalitatīvas teātra nozares attīstību, atbalstīt profesionālu nevalstisko teātru darbību, kas nodrošinātu mākslinieciski augstvērtīgu izrāžu pieejamību Latvijas sabiedrībai.
KM uzsver, ka nevalstiskie teātri bagātina teātra nozari, piedāvājot atšķirīgu skatījumu, risinājumus, idejas un teātra valodu. Tāpēc valstij ir svarīgi atbalstīt gan valsts, gan nevalstisko teātru darbību. Turklāt nevalstisko teātru veidotajiem projektiem ir iespēja iegūt finansējumu arī Valsts kultūrkapitāla fonda konkursos.

2012.gada nogalē KM izsludinātā konkursa "Par atbalstu profesionāliem nevalstiskiem teātriem" nolikums ietvēra plašāku kritēriju loku nekā iepriekšējā gada konkursā. Konkursa komisija norāda, ka iesniegtie pieteikumi apliecina nevalstisko teātru profesionalitāti un kvalitāti, kas konkursā radīja sīvāku konkurenci starp teātriem pretendējot uz finansējumu.

Konkursa komisija vērtēja teātra darbību Latvijas teātra mākslas kontekstā, piemēram, novatorismu, piedāvājuma daudzveidība, pieejamību, izglītojošos un sociālos projektus. Tāpat tika vērtēta teātra kompetence, profesionalitāte un resursu kapacitāte, līdzšinējās darbības regularitāte, izrāžu un apmeklētāju skaits gadā, kā arī teātra plānotās darbības turpmākajam gadam. Vienlaikus būtisks bija teātra darbības mākslinieciskās kvalitātes novērtējums - dalība Latvijas un starptautiskos festivālos, nominācijas un balvas Latvijā un starptautiskā vidē. Komisija vērtēja arī veiktās mārketinga aktivitātes, biļešu politikas elastību un pieejamības veicināšanu. Tāpat pretendentam bija jāiesniedz administratīvo un saimniecisko izdevumu apraksts un jāraksturo finansējuma piesaiste no Valsts kultūrkapitāla fonda un citiem avotiem.

Kopumā konkursā tika iesniegti 12 pieteikumi, no kuriem 11 atbilda konkursa nolikuma prasībām. Piecu pieteikumu vidējais vērtējums sasniedza noteikto minimāli nepieciešamo punktu skaitu, lai pretendētu uz finansējumu.

Saskaņā ar konkursa nolikumu konkursa komisija finansējumu sadalīja starp pieciem pretendentiem proporcionāli iegūtajam punktu skaitam: teātrim "Dirty Deal Teatro" - piešķirti 9807 lati, "Ģertrūdes ielas teātrim – 9786 lati, Radošai apvienībai "Nomadi" – 7813 lati, "Teātrim TT" – 6409 lati, teātrim "Skatuve" – 6185 latu.

Saņemto finansējumu teātri varēs izmantot darbības nodrošināšanai, tostarp administratīvajiem un saimnieciskajiem izdevumiem – telpu īrei, komunālajiem maksājumiem, transporta un citiem izdevumiem.

Kā vēsta KM pārstāvji, pieteikties konkursam varēja privāto tiesību juridiskas personas, kuru pamatdarbība ir teātra iestudēšana un izrādīšana un kas darbojas teātra jomā ne mazāk kā gadu, un kuru dibinātājs nav valsts vai pašvaldība, vai to iestādes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!