Foto: Publicitātes foto

Vizmas Belševicas 85. dzimšanas dienā, 30. maijā, plkst. 18:00 Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa Teātra muzejā pieminēs un godinās izcilās dzejnieces, rakstnieces un tulkotājas radošā mūža neparastāko daļu – teātri, portālu "Delfi" informē pasākuma rīkotāji.

Pasākumā, kam dots nosaukums "No Dūlitla līdz Billei", piedalīsies aktieri Dace Bonāte, Rūdolfs Plēpis, komponists Valdis Zilveris, dzejniece un tulkotāja Ingmāra Balode, dzejnieks, Vizmas Belševicas dēls Jānis Elsbergs, režisors Valdis Lūriņš un muzeja vadītājs Jānis Siliņš.

"Vai man pašai nav gribējies kļūt par aktrisi? Kā tad. Skolas laikā. Pašdarbībā. Man padevās tādas ontlīgas sievas," 2002. gadā rakstīja Vizma Belševica. Sadarbība ar teātri dzejniecei sākās, pateicoties tulkotājas darbam. Izcils piemērs ir viņas tulkotās Karlo Goci lugas "Zaļais putniņš" iestudējums Jaunatnes teātrī 1970. gadā, kura mēģinājumos, kā atceras aktrise Anta Krūmiņa, zālē sēdēja arī Vizma Belševica un rūpīgi sekoja aktieru runātā teksta labskanībai.

1980. gadā šajā pašā teātrī tika iestudēta Belševicas "Sofijas nolaupīšana", kuras pamatā bija H. Loftinga stāsti par doktoru Dūlitlu. Viena no izrādes dziesmām vēlāk kļuva par neoficiālu teātra himnu. Par to sarīkojumā atgādinās Rūdolfs Plēpis.

Savukārt Valdis Lūriņš 2009. gadā Nacionālajā teātrī iestudēja laiku spēli teātrim "Bille", kas izcilās aktrises Daces Bonātes un kolēģu interpretācijā ieveda neparastajā un skarbajā Belševicas autobiogrāfiskās triloģijas atmosfērā un daudzus gadus saistīja vairāku tūkstošu skatītāju paaudzes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!