Foto: Džeina Saulīte

Ņemot vērā valstī noteiktos ierobežojumus, Daugavpils teātrī sākotnēji 29. un 30. oktobrī plānotās "Dzīvnieku ferma" izrādes ir pārceltas attiecīgi uz 19. un 20. novembri, un iepriekš iegādātās biļetes būs derīgas jaunajos izrāžu norises datumos.

Kā "Delfi" informē teātra pārstāve Janīna Ivanova, līdz ar to novembrī savu pirmo tikšanos ar skatītājiem piedzīvos maijā tapusī rituālā pasaka pieaugušajiem "Dzīvnieku ferma", kurā "dzīvnieciskais mīsies ar cilvēcisko groteskā spēlē par laimīgu dzīvošanu". Izrādi Daugavpilī iestudējis režisors Viesturs Roziņš.

"Cīņā pret saviem apspiedējiem-cilvēkiem visus fermas dzīvniekus vienoja sapnis par brīvību, kura viņiem dāvātu laimīgu dzīvi. Taču drīz kļūst skaidrs, ka līdz ar brīvību nāk arī liela atbildība. Un lai arī visi dzīvnieki ir vienlīdzīgi, daži dzīvnieki ir vienlīdzīgāki par citiem," Džordža Orvela alegorijas sižetu atgādina izrādes veidotāji.

Romāns "Dzīvnieku ferma" pirmo reizi tika izdots 1945. gadā, un tiek uzskatīts par slavenāko jebkad uzrakstīto politisko alegoriju, savukārt tā autors Džordžs Orvels - par vienu no izcilākajiem 20. gadsimta angļu rakstniekiem. "Dzīvnieku ferma" atspoguļo pakāpenisku dzīvnieku dzīves attīstību no vienlīdzības un utopijas uzbūves idejām līdz diktatūrai un totalitārismam, rotaļīgi apspēlējot tēmas par brīvību, varas manipulāciju, sabiedrības vienlīdzības paradoksu un cilvēka vēlmi būt laimīgam, kuras saistībā ar pēdējo gadu noskaņām pasaulē uzrunāja arī radošo komandu.

Foto: Džeina Saulīte

"Pasaules vēsture ir cikliska. Vēl pāris gadus atpakaļ mūsu paaudze varēja mierīgi uzelpot liktenim un teikt, ka dzīvojam mierīgā laikmetā. Diemžēl šobrīd tā vairs nevaram apgalvot. Notikumi atkārtojas, mainās sejas, mainās fons, bet cilvēku instinkti paliek nemainīgi. Lai arī bija daudzi impulsi, kuri radīja vēlmi interpretēt šo politisko alegoriju, mēs tomēr palikām pie cilvēka dabas pētījuma, nemēģinot atspoguļot kādu konkrētu notikumu vai pārliecību, lai katrs skatītājs var izdarīt savus secinājumus," stāsta izrādes režisors Viesturs Roziņš.

Tāpat režisors atzīmē, ka izrādē, protams, ir daudz autora iekodētās morāles, taču radošā komanda mēģina sarunāties teātra valodā - ar prieku un brīvdomību. Izrādi var skatīties pilnīgi atsvešināti no aktuālā fona un uztvert to kā dzīvnieku pasaku, taču var iekšēji atkailināties un kopīgi ar aktieriem iegremdēties meditatīvā rituālā un saprast savu lomu sabiedrības procesos.

Izrādē daudzos "Dzīvnieku fermas" varoņus, mēģinot rast līdzsvaru starp dzīvniecisko un cilvēcisko, izspēlē Žanna Lubgāne, Mihails Abramovs, Natālija Kotona, Milena Savkina, Miroslavs Blakunovs, Vanda Gibovska, Irina Kešiševa, Marks Šelutko.

Foto: Džeina Saulīte

Iestudējuma muzikālo noformējumu veidoja komponists Jēkabs Nīmanis. Scenogrāfijas autors ir Valters Kristbers, kostīmu māksliniece – Jūlija Kristberga, horeogrāfs – Kārlis Božs, gaismu māksliniece – Jūlija Bondarenko. Dramatizējumu, balstoties uz Larisas Bespalovas romāna tulkojumu krievu valodā, veidoja Oļegs Šapošņikovs. Izrāde ieteicama skatītājiem no 16 gadu vecuma.

"Dzīvnieku ferma" pirmizrāde notiks uz Daugavpils teātra Lielās zāles skatuves 19. novembrī, pulksten 18.30, nākamās izrādes - 20. novembrī, pulksten 15 un 18.

Biļetes nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!