Foto: LETA

Ojārs Rubenis ievēlēts par Latvijas Teātra darbinieku savienības (LTDS) valdes priekšsēdētāju, nomainot līdzšinējo vadītāju Daigu Gaismiņu-Šiliņu. Rubenis ievēlēts 26. februārī notikušajā LTDS 12. kongresā, kas norisinājās attālināti platformā "Zoom".

Jau ziņots, ka Daiga Gaismiņa-Šiliņa šajā amatā jau bijusi četrus termiņus jeb 12 gadus un ir nolēmusi savu kandidatūru vairs uz šo amatu nevirzīt.

Uz turpmākiem trim gadiem ievēlēta arī jauna LTDS valde šādā sastāvā: Egils Melbārdis, Gundars Āboliņš, Dainis Grūbe, Līga Ulberte, Anna Sīle, Evita Ašeradena, Dana Bjorka, Daiga Gaismiņa-Šiliņa. LTDS revīzijas komisijā tika ievēlēti: Gatis Strads, Juris Bartkevičs, Arnita Jaunzeme.

Kā liecina informācija LTDS "Facebook" profilā, kongresā tika pieņemta rezolūcija par trīs aktuālākājām nozares problēmām.

"2020. gadā aizsākusies ārkārtas situācija valstī, kas satricinājusi vairākas tautsaimniecības nozares, tostarp kultūru, liek mums vērst uzmanību uz trim būtiskiem un teātra nozarei aktuāliem jautājumiem," teikts rezolūcijā.

Covid -19 ietekme uz teātra situāciju Latvijā

LTDS aicina LR Ministru kabinetu un Kultūras ministriju jau pašlaik (balstoties uz teātru spēju pielāgoties situācijai un strādāt ierobežotoes apstākļos) sākt detalizēti analizēt šībrīža situāciju un veidot mehānismu atlabšanai pēc krīzes, lai, sasniedzot zināmu sabiedrības vakcinācijas līmeni un ievērojot jau apstiprinātos drošības pasākumus, maksimāli ātri atsāktu teātru darbību un atvērtu vismaz daļējam publikas apmeklējumam.

"Ilgstoša teātru dīkstāve nozīmē ne tikai ekonomisku strupceļu skatuves mākslas organizācijām, ņemot vērā, ka lielu daļu finansējuma nodrošina ieņēmumi no biļešu tirdzniecības, bet arī psihoemocionālo spriedzi radošo profesiju pārstāvjiem. Savukārt ilgstoša teātru slēgšana neatgriezeniski ietekmēs teātra klātienes apmeklēšanas tradīcijas, kas atsauksies uz visu nozari un sabiedrības garīgo veselību pēc pandēmijas beigām," teikts rezolūcijā.

Rīgas pilsētas atbalsts profesionālai teātra mākslai

"Rīgai kā Latvijas galvaspilsētai, kur dzīvo vairāk nekā trešdaļa no visas Latvijas iedzīvotājiem, un kas ir viens no nozīmīgākajiem kultūras centriem valstī, ir jāiekļauj un jāsniedz mērķtiecīgs un paredzams atbalsts arī profesionālajai skatuves mākslai. Nav pieņemama situācija, ka pilsēta ar lielāko budžetu valstī neuzņemas atbildību par profesionālām kultūras institūcijām, ņemot vērā, ka liela daļa profesionālās mākslas valsts un nevalstisko organizāciju atrodas Rīgas pilsētā," teikts rezolūcijā.

LTDS biedri norāda, ka problēmu saasina salīdzinājums par labu Valmieras, Liepājas, Daugavpils, Rēzeknes pilsētu domēm, kuru atbalsts saviem teātriem ir nozīmīga to dotāciju daļa

Kultūras pasākumu informācija sabiedriskajos medijos

Apspriešanai ar partneriem un iespējamā tirgus dalībniekiem, divus mēnešus pēc sabiedrisko mediju iziešanas no reklāmas tirgus, ir nodotas NEPLP vadlīnijas, pēc kurām vadoties LTV un LR jāveido savas vadlīnijas, lai atrunātu turpmāko sabiedrisko mediju sadarbība ar kultūras nozari. Pašlaik publicētas tikai LR vadlīnijas, kas pakļaujas plašai interpretācijai un šobrīd būvētas, abstrahējoties no līdzšinējās pieredzes, tāpēc daudzi svarīgi punkti palikuši neizdiskutēti, tie attiecas arī uz nākotnes LTV vadlīnijām.

LTDS biedri aicina diskutēt – tai skaitā, bet ne tikai par: uzstādījumu, ka informatīvajiem paziņojumiem, piemēram, jauniestudējumu vai koncertu reklāmām, kurus primāri sniegs valsts vai pašvaldību kapitālsabiedrības, nedrīkst būt peļņas gūšanas raksturs, pasākuma valstiskā nozīmīguma statusa izvērtēšanas kritērijiem, atlasi un vērtētāju kompetenci, kuri uzņemsies šo funkciju (jo šāds nosacījums ir informatīvo paziņojumu šķirošana).

LTDS rosina turpināt strādāt pie pilnīgāku un skaidru vadlīniju izveidošanas, lai sabiedrība būtu galvenā ieguvēja no mediju jaunā statusa.

LTDS kongresā, izmantojot platformu "Zoom", piedalījās 239 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!