Foto: Publicitātes foto
Sestdien, 7. decembrī, pirmizrādi Latvijas Nacionālajā operā piedzīvos Sergeja Prokofjeva opera "Mīla uz trim apelsīniem".

Tā ir viena no 20. gadsimta oriģinālākajām operām, kas apvieno komēdiju un traģēdiju, poēziju un grotesku, romantisku pasaku un filozofisku satīru.

Iecere rakstīt operu "Mīla uz trim apelsīniem" Sergejam Prokofjevam radās 1918. gadā, veicot ceļu caur Sibīriju, Japānu un pāri Klusajam okeānam uz ASV. Operas sižets ir balstīts Karlo Goci tāda paša nosaukuma komēdijā – sirreālā stāstā par karaļdēlu, kuru līdz hipohondrijai novedusi salkana dzeja. Slimību var ārstēt ar smiekliem, bet galmā ne visi vēlas Prinča izveseļošanos... Pasaules pirmizrādi opera piedzīvoja 1921. gadā Čikāgā. Latvijā "Mīla uz trim apelsīniem" līdz šim iestudēta vienu reizi – 1964. gadā.

""Mīla uz trim apelsīniem" ir opera par teātri, ko visbiežāk iestudē kā "teātri teātrī". Mums gribējās iziet ārpus tradīcijas rāmjiem un nonācām pie kaut kā līdzīga ielas teātrim. Tas būs stāsts par parastiem cilvēkiem, kas nonākuši ekstrēmos apstākļos. Un vēl šis ir stāsts par to, ka nedrīkst nokārt degunu. Jau Puškins teicis, ka grūtsirdība ir nāves grēks. Ja kaut vai viens cilvēks uz šīs planētas ir spējīgs uz pašironiju, tātad pasaule nav bezcerīga, un mums visiem ir vēl iespēja,"  stāsta LNO jauniestudējuma režisors Aleksandrs Titels.

Iestudējuma muzikālais vadītājs ir Mārtiņš Ozoliņš, izrādes otrais diriģents būs Atvars Lakstīgala. Režija uzticēta K. Staņislavska un V. Ņemiroviča-Dančenko mākslinieciskajam vadītājam Aleksandram Titelam, bet scenogrāfs un kostīmu mākslinieks ir šī paša teātra galvenais mākslinieks Vladimirs Arefjevs.

Lomās iejutīsies Latvijas Nacionālās operas solisti Romāns Poļisadovs, Krišjānis Norvelis, Viesturs Jansons, Raimonds Bramanis, Andris Lapiņš, Inga Šļubovska, Dana Bramane, Ilona Bagele, Irma Pavāre, Rihards Mačanovskis, Jānis Apeinis un citi, viessolisti Vasilijs Jefimovs, Garijs Agadžanjans, Fēlikss Kudrjavcevs un Anatolijs Sivko.

Tāpat šajā izrādē uz LNO skatuves debitēs Borisa un Ināras Teterevu atbalstītās LNO akadēmijas audzēkņi Rihards Millers un Mihails Čulpajevs. Liela nozīme operā un tās iestudējumā ir kora māksliniekiem: kā savā dienasgrāmatā rakstījis Sergejs Prokofjevs: "Koris ir pats galvenais un arī grūtākais šajā operā."

Nākamās operas "Mīla uz trim apelsīniem" izrādes skatāmas 8. un 20. decembrī un 23. janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!