Foto: Vida Press

Pazīstamā Krievijas aktrise Lija Ahedžakova uzrakstījusi atvadu vēstuli skatuvei, ko nosūtījusi laikraksta "Novaja Gazeta" redakcijai, kas šo vēstījumu publicējusi, sestdien vēsta "rus.delfi.lv".

Ahedžakovai nesen atņemta pēdējā loma Maskavas teātrī "Sovremeņņik", atgādina "rus.delfi.lv", citējot "Deutsche Welle" ziņu, ka teātra "Sovremeņņik" vadība no repertuāra noņēmusi izrādi, kurā Ahedžakovai bijusi viena no galvenajām lomām.

Pēc tam, kad Ahedžakovas atvadu vēstule skatuvei parādījusies "Novaja Gazeta" vietnē internetā, teātra vadība aktrises atlaišanu noliegusi. Viņa "nav atlaista un ir teātra "Sovremeņņik" aktrise, raksta "rus.delfi.lv".

Tieši "Novaja Gazeta" darbinieki, uzzinot, ka teātris no repertuāra noņēmis izrādi ar Ahedžakovu, vērsušies pie visiem, kuri laikrakstu atbalsta, lai palīdzētu aktrisei. Šim aicinājumam atsaukušies tūkstošiem cilvēku. Viņu vēlējumus un atbalsta vārdus izdevums apkopojis grāmatā, ko pasniedzis aktrisei. Viņa atbildot uzrakstījusi atklātu vēstuli.

Aktrise vēstulē norāda, ka viņa pēdējā laikā savā mīļajā teātrī spēlējusi reti – viņas jauno izrādi no repertuāra noņēmuši līdz ar jaunās "Sovremeņņik" vadības atnākšanu, bet cita, par leģendāru uzskatīta izrāde, kurā viņa spēlējusi, tikusi aizmirsta un vairs netiekot pat pieminēta, lai gan tā 30 gadu laikā kļuvusi aktuālāka nekā pirmizrādes laikā un joprojām spējusi pulcēt pilnas skatītāju zāles.

Ahedžakova piebilst, ka jau gadumijā parādījušās "satrauktu darbaļaužu" prasības atcelt izrādes ar viņas piedalīšanos. Pēdējā laikā arī "tīmekļa tribunāls" paudis sašutumu saistībā ar "manu nemīlestību pret Dzimteni," raksta aktrise. Viņa atstāsta telefonsarunu ar jauno teātra vadītāju, kurš teicis – teātri bombardē vēstulēm, kurās prasīts Ahedžakovu aizvākt no skatuves un kultūras departaments atbalstījis viņa lēmumu no teātra repertuāra mākslinieci izņemt. Tā kā viņš pats pret mākslinieci attiecoties labi, tad esot teicis, ka aprunāsies, vai Ahedžakovu nevar nodarbināt kādā citā iestudējumā. Pirms tam gan Pēterburgā esot tikusi atcelta izrāde ar viņas piedalīšanos un arī citi Krievijas teātra spēles laukumi atteikušies izrādīt šo iestudējumu, kas iepriekš izrādīts ASV, Vācijā, Izraēlā, Baltkrievijā un visā Krievijā.

Viņa raksta, ka atbalstu pauduši gan Kirils Serebreņņikovs, par darbu pie kura filmā "Tēlojot upuri" viņa saņēmusi prestižo balvu "Nīke", kurš arī skubinājis laikraksta lasītājus atbalstīt aktrisi, gan arī laikraksta lasītāji no neskaitāmām pilsētām un valstīm. "Paldies jums, mīļie, paldies Kiril, paldies "Novaja Gazeta"! Cik man ir dārgs jūs atbalsts, jūsu mīlestība, jūsu atmiņas par filmām, izrādēm, aktieriem, režisoriem.".

"Es nepaspēju atvadīties no savas skatuves. Mana dārgā, mīļā skatuve – tu man sniedzi iespēju grēksūdzei, atzīties mīlestībā cilvēkiem, kurus es mīlu, augstu vērtēju, cienu, kādi dramaturgi! Kādi režisori! Kādi partneri!", raksta Ahedžakova. Viņa atceras kādu gadījumu, kad Kijivā Ivano Franka teātrī spēlēta Gogoļa izrāde, Bogdans Stupka viņai ieteicis sasveicināties ar šo Kijivas teātra skatuvi, kura tad viņai palīdzēšot. Ar šo skatuvi Ahedžakova sasveicinājusies katru reizi, kad uz tās kāpusi, solot, ka centīsies to nepievilt.

"Paliec sveika, mana dārgā. Turies. Mēs, aktieri, tevi mīlam un atceramies. Ilgu mūžu tev!", raksta Ahedžakova, paužot pateicības vārdus arī laikrakstam, kas viņu šajā situācijā atbalstījis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!