Foto: Publicitātes foto
Baltijas mūsdienu Drāmas festivālā "Skats 2011" Grand Prix piešķirta Jaunā Rīgas teātra izrādei "Ziedonis un Visums" Alvja Hermaņa režijā, portālu "Delfi" informē Latvijas Teātra darbinieku savienības pārstāvji.

Latviju festivālā pārstāvēja arī Dailes teātra izrāde "Aija pēc Jaunsudrabiņa" Regnāra Vaivara režijā. Par lomu šajā izrādē festivāla žūrija apbalvoja aktrisi Kristīni Nevarausku.

Festivāls "Skats" Rīgā norisinājās no 20. līdz 22. novembrim, skatītājiem piedāvājot labākos Baltijas teātru iestudējumus. Apbalvošanas ceremonija notika 22. novembrī pēc Klaipēdas Drāmas teātra izrādes "Meitene, no kuras bijās Dievs" Latvijas Nacionālajā teātrī.

Trīs dienas Baltijas oriģināldramaturģijas iestudējumus vērtēja starptautiska žūrija: Pirko Koski (Pirkko Koski) un Mati Linavuori (Matti Linnavuori) no Somijas, Jāks Alliks (Jaak Allik) no Igaunijas, Petrs Beļskis (Petras Bielskis) no Lietuvas un Silvija Radzobeno Latvijas.

Kopumā žūrija piešķīra sešas balvas par izciliem mākslinieciskiem sniegumiem. Balvas līdzās latviešu iestudējumiem saņēma arī Von Krāla (Tallina) teātra ansamblis par radošu telpas un laika interpretāciju izrādē "The End", Jaunā Tartu teātra režisors, dramaturgs un skaņu mākslinieks Ivars Pellu par lugas koncepciju un skaņu dizainu izrādei "Ird, K.", Jaunā Tartu teātra aktieris Nero Urke par Kārela Irda lomas tēlojumu izrādē "Ird, K.", kā arī režisors Jonas Vaitkus par režiju Klaipēdas Drāmas teātra izrādei "Meitene, no kuras bijās Dievs".

Ceremonijā klātesošos uzrunāja festivāla direktors, Latvijas Profesionālo aktieru apvienības valdes priekšsēdētājs Januss Johansons, Latvijas Republikas Kultūras ministrijas parlamentārā sekretāre Inese Laizāne, Latvijas Dramaturgu ģildes priekšsēdētāja Rasa Bugavičute un Latvijas Teātra darbinieku savienības priekšsēdētāja Daiga Šiliņa – Gaismiņa.

Nākamajā gadā Baltijas mūsdienu drāmas festivāls notiks Tartu, Igaunijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!