Foto: DELFI
Viena no romantiskākajām Lietuvas muižām ar neapšaubāmi skaistāko sīpolpuķu dārzu atrodas Burbišķos. Muiža atgādina angļu pamatīgās aristokrātu mājas, bet tās apkārtne gan liek atcerēties Holandi ar tās kanāliem, jo parkā ap to ir vairāki kanāli, dīķīši un saliņas, ko savieno tiltiņi. Savukārt milzīgais tulpju dārzs tieši pašlaik sāk plaukt, bet 13. un 14. maijā te tiks svinēti dārza svētki.
Foto: DELFI

Tulpes Burbišķu muižā gan ziedēs vēl visu maiju un liela daļa ziedu ap Latvijas valsts svētkiem vēl bija pumpuros, bet jau nākamajā nedēļas nogalē tiek solīts īsts tulpju ziedu “sprādziens”, tāpat būs arī amatnieku tirdziņš un koncerti.

Foto: DELFI

Burbišķu muiža (Burbiškio dvaras) atrodas pie Anīkštas upītes. Muiža celta 17.-18. gadsimtā un piederēja Viļņas Universitātei, bet kopš 19. gadsimta vidus līdz 1932. gadam – Venslovaviču ģimenei, kas uzcēla jaunu muižas pili un ierīkoja parku.

Foto: DELFI

Plašajā parkā ir daudzas ūdenskrātuves un 12 saliņas, kuras savieno 15 tiltiņi, kā arī skulptūras, kas veltītas dzejniekam Ādamam Mickēvičam Mickevičam un lietuviešu vadonim Vitautam.

Foto: DELFI

Tulpes Burbišķos sastādītas kārtīgās dobēs, un apmeklētāji ērti var pastaigāties starp tām. Tulpju svētki muižā notiek katru gadu, un tie ir īsti tautas svētki, ko apmeklē arī valsts augstākās amatpersonas un, protams, ļoti daudz interesentu. Tādēļ, ja vēlaties apskatīt šo vietu mierīgākā gaisotnē, labāk izvēlēties kādu citu datumu, bet, ja ļaudis nebaida, tad sestdien muižā būs vērienīgas svinības. Iesakām dārzā ierasties pēc iespējas agrāk, līdz ar tā atvēršanu pulksten 9, jo tad tajā gandrīz nav cilvēku un var lieliski apbrīnot skaisto dārzu, bet jau pēc pulksten 10 novērojām lielu apmeklētāju pieplūdumu un jautru ļaužu čalu košajā dārzā.

Foto: DELFI

Vairāk informācijas par muižu šeit.

Uz Burbišķu muižu no Latvijas sanāk braukt vai nu caur Šauļiem, vai Paņevežu, tādēļ izbrauciena maršrutā var iekļaut arī šīs pilsētas. Ja vēlaties vēl vairāk izbaudīt pavasara ziedus, var iegriezties arī Šauļu Universitātes botāniskajā dārzā, kur apskatāmi Lietuvas un Baltijas dārziem tipiski augi, kā ar akmens dārzs un pēc pāris nedēļām ziedēs arī rododendri.

Foto: DELFI

Ja izbrauc agrāk, var paspēt atpakaļ braukt arī caur Paņevežu vai apskatīt Anīkščus un gaisa taku, kas arī atrodas gleznainā dabas parkā. Tad gan jārēķinās ar kādiem papildu 100 kilometriem.

Vai arī doties uz Biržu muižu un kritenēm (attēlā).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!