Foto: Vadims Frolovs

Šogad Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Skatuves mākslas festivālā "Patriarha rudens" gaidāmi ciemiņi no Sanktpēterburgas – Krievijas Valsts skatuves mākslas institūta. Ar viesizrādi "Bābas" 6. oktobrī pulksten 20.00 LKA Teātra mājā "Zirgu pasts" uzstāsies institūta dramatiskā teātra aktieru 2. kursa studenti profesora Venjamina Fiļštinska (В.М. Фильштинский) vadībā, portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji.

Izrāde veidota pēc Antona Čehova stāstu motīviem. Izrāde krievu valodā. Ieeja bez maksas.

Iestudējuma darbība notiek kaut kur Krievijas dienvidos, Kurskas guberņā, kur tavernā vienreiz iebrauca vienkāršs vezums, kurā sēdēja trīs… Bija jūnija vakars. To dīvaino vakaru Antons Čehovs aprakstīja stāstā "Bābas". Jauno aktieru izrādē būs redzams mīlestības, nodevības, nāves un jaunas dzīves traģiska sākuma stāsts. Izrādē aktieri kopā ar skatītājiem meklēs atbildes uz jautājumu – Kas ir sirdsapziņa? Galvenā varoņa stāsts dzīvo ne tikai stāsta varoņu, bet arī aktieru iztēlē. Izrādes laikā kopā ar skatītājiem viņi mēģina saprast, kā īstu ticību atšķirt no neīstas, kā cilvēcību nesajaukt ar spēlēšanos ar cilvēcību, saprast, kas pasaulē veido patiesas vērtības. Pirmizrādi uzvedums "Bābas" piedzīvojis 2018. gada aprīlī Sanktpēterburgā, Krievijas Valsts Skatuves mākslas institūtā.

Māksliniece Olga Ņikanorova (Ольга Никанорова) par izrādi "Bābas" saka: "Stāsts par morāles likumu relativitāti: kas ir pieņemams vienam cilvēkam, var pazudināt citu; par pašu cilvēka dabu, kas diemžēl dažreiz neatbilst morāles normām." Matveja lomas atveidotājs Deniss Pritkovs (Денис Прытков) par izrādi saka, ka tas ir stāsts "par cilvēku, kas galu galā meklē gaismu, bet meklē to pašā pēdējā brīdī. Stāsts par to, kā cilvēki kļūdās un aizmirst par sirdsapziņu par labu savām emocionālajām pārliecībām un principiem".

Krievijas Valsts Skatuves mākslas institūts (KVSMI) ir vecākā teātra mākslas skola valstī (dibināts 1779. gadā) un Eiropā lielākais skatuves mākslas zinātnes un izglītības centrs, kurā tiek sagatavoti visu teātra profesiju speciālisti. Tieši šeit likti krievu teātra pedagoģijas pamati, šeit radoši attīstās Pēterburgas skatuves mākslu skolas tradīcijas, kas ir plaši atzītas gan Krievijā, gan ārpus tās robežām. Aktiermākslas un režijas fakultāte ir vecākā un lielākā KVSMI. Šeit 20. gs. beigās – 1920. gadu sākumā pirmo reizi pasaulē Vsevoloda Meierholda vadībā tika izstrādāta režisoru apmācības sistēma.

Profesors Venjamins Fiļštinskis (1937) strādā KVSMI kopš 1973. gada un pārrauga tā aktiermeistarības studiju. Viņa pasniegšanas metode ir balstīta un radoši atvasināta no Konstantīna Staņislavska etīžu metodes, lai gan viņš vienlaikus izmanto gan Staņislavska, gan N. Demidova paņēmienus. Daudzi prof. Fiļštinska studenti kļuvuši par izcilām mūsdienu skatuves mākslas personībām, kas strādā vadošajos Krievijas teātros.

Izrādes režisors – Venjamins Fiļštinskis, režisora asistente – Darja Šamina (Дарья Шамина), dramaturģe – Inna Gridina (Иннa Гридинa).

Lomās: Ivans Kirillovs (Иван Кириллов), Sergejs Goroško (Сергей Горошко), Valērija Kaļegina (Валерия Калегина), Jekaterina Tihonova (Екатерина Тихонова), Diāna Ždanova (Диана Жданова), Mihails Arefjevs (Михаил Арефьев), Jevgenijs Timohins (Евгений Тимохин), Anastasija Gordimanova (Анастасия Гордыманова), Deniss Pritkovs (Денис Прытков), Vlads Švecovs (Влад Швецов), Alīna Pokrovska (Алина Покровская), Ņikita Kohs (Никита Кох), Anna Zavtura (Анна Завтур), Jekaterina Domašenko (Екатерина Домашенко), Marija Antonova (Мария Антонова)
Māksliniece: Olga Ņikanorova (Ольга Никанорова)

Skaņu režisori: Iļja Jakubovskis (Илья Якубовский), Antons Varaksins (Антон Вараксин.

Gaismu mākslinieki: Aleksandrs Drugovs (Александр Другов), Iļja Jakubovskis.

Montāža: Igors Ščipakins (Игорь Щипакин), Deniss Pritkovs, Sergejs Goroško, Ivans Kirillovs, Aleksandrs Drugovs, Vlads Švecovs.

Vietu skaits izrādes apmeklējumam ierobežots! Lai pieteiktos uz izrādi, rīkotāji lūdz rakstīt uz e-pastu pasakumi@lka.edu.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!