Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI
Pieminot režisoru Pēteri Pētersonu, Jaunajā Rīgas teātrī šodien un svētdien, 21. maijā, plkst. 18.00 demonstrēs režisora Gata Šmita iestudējumu "Meklējot Spēlmani", kuras centrā ir trīs Latvijas kultūrā monumentālas personības - teātra mākslas reformators Eduards Smiļģis, dzejnieks Aleksandrs Čaks un Pētersons.

Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Eduarda Smiļģa Teātra muzeja vadītājs Jānis Siliņš informējis, ka Latvijā vasarā un rudenī norisināsies Pētersonam veltīti pasākumi ar devīzi "Tikai Pētersons".

Pētersons ir viens no spilgtākajiem latviešu teātra režisoriem, dramaturgs, teātra teorētiķis un kritiķis un arī tulkotājs. Pētersona radītais dzejas teātris un arī leģendārā izrāde "Spēlē, Spēlmani!" ierakstīti Latvijas kultūras kanonā.

Pētersons no 1964. gada līdz 1971. gadam vadījis Dailes teātri, no 1993. gada līdz 1998. gadam - Rīgas Latviešu biedrību un Latvijas Starptautisko teātra institūtu "Allianse Francaise", bijis dramaturģijas konsultants Latvijas Rakstnieku savienībā.

Pētersons bija viens no Latvijas Inteliģences apvienības dibinātājiem un deputāts Rīgas domē, kā režisors veidojis gan 1988. gada folkloras festivālu "Baltica", gan koncertu Mežaparkā 1988. gada 7.oktobrī pirms Tautas frontes dibināšanas kongresa, gan pirmos atjaunotās Latvijas Vispārējos Dziesmu svētkus 1990. gadā.

Šogad 24. maijā Pētersonam būtu apritējuši 100 gadi. Atzīmējot viņa jubileju, Latvijā maijā un arī rudens pusē norisināsies vairāki tai veltīti pasākumi. "Latvijas Pasts" gatavojas laist klajā Pētersonam veltītu marku, kuras autors būs mākslinieks Jānis Strupulis.

Smiltenes novadā šodien, kur meklējamas saknes Pētersonu dzimtai, Blomes Tautas namā plkst. 19.00 Blomes un Branta amatieru teātri, un Smiltenes vidusskolas dramatiskā kopa izrādīs režisora tēva, Jūlija Pētersona komēdiju "Norieta kvēle" un "Pieklīdušais kaķēns" fragmentus, kuru režisore ir Gita Skadiņa.

Teātra muzejs 24. maijā plkst. 12.00 aicina Pētersona talanta cienītājus pulcēties pie viņa atdusas vietas Meža kapos, bet pēcpusdienā, plkst. 18.00, tikties Teātra muzeja telpās, lai kopā ar Pētersona ģimeni, laikabiedriem, teātra ļaudīm un kori "Sōla" pieminētu un godātu Latvijas personību.

Rīgas Latviešu biedrība 25. maijā plkst. 19.00 rīko atmiņu un kora mūzikas vakaru par laiku, kad Pētersons atradās pie biedrības vadības stūres. Tad tika iedibinātas Novadu dienas, biedrībā atgriezās Dziesmu svētku tradīcija, kori un deju kolektīvi, atjaunojās sakari starp latviešu biedrībām pasaulē, atsākās valsts svētku un gadskārtu svinēšana.

Latvijas Nacionālais arhīvs gatavo Pētersona daudzpusīgajai darbībai veltītu fotoizstādi. To varēs apskatīt gan Rīgas Latviešu biedrībā, gan arhīva skatlogos Skārņu ielā, Vecrīgā.

Savukārt Latvijas Radio iecerējis vairākus Pētersonam veltītus raidījumu ciklus maijā, jūnijā un jūlijā - par šo režisoru stāstīs gan "Latvijas Radio 1" un "Radio teātris", gan "Radio Klasika 5" raidījumos ciklā "Vai zināt, ka…". Paredzēts, ka septembrī Ventspils teātrī pirmizrādi piedzīvos Pētersona luga "Tikai muzikants" Vijas Draviņas režijā.

Ikgadējais Kultūras Akadēmijas rīkotais skatuves un audiovizuālās mākslas festivāls "Patriarha rudens", kura noslēgumā laureāts, topošais režisors ik gadus saņem lampiņu no Pētersona vēsturiskās petrolejas lampiņu kolekcijas, šogad noritēs Pētersona zīmē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!