Foto: Jūlija Korčevska
Žaņa Lipkes memoriālā 18. oktobrī pirmizrādi piedzīvos neatkarīgās producentu kompānijas "KatlZ" iestudējums – Ivana Viripajeva "Saules līnija". To veidojusi režisore Jevgeņija Šermeņeva.

Kā vēsta izrādes autori, tās centrā ir precēts pāris, četrdesmitgadnieki, pēc septiņiem gadiem laulībā piedzīvo attiecību krīzi un mēģina no jauna atrast ceļu, lai paliktu kopā. Viripajevs lugu "Saules līnija" veidojis kā divu mīlošu cilvēku nospriegotu dialogu par patiesu tuvību – dzirkstoši, ironiski un ar humora izjūtu atklājot dažādus mehānismus, kas attiecībās traucē saprasties un patiesi ieraudzīt un sadzirdēt vienam otru.

Laulāto sarunu nakts garumā izspēlēs Dailes teātra aktieris Andris Bulis un aktrise Marija Daņiļuka, kura pašlaik spēlē vairākos Krievijas teātros, bet Rīgas teātra skatītājiem pazīstama ar lomām Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī, kā arī titullomu izrādē "Persiešu valodas stundas" Žaņa Lipkes muzejā 2018. gadā.

Ivans Viripajevs ir viens no labākajiem un zināmākajiem Krievijas mūsdienu dramaturgiem, kurš saņēmis daudzas balvas un prēmijas un kura lugas tiek veiksmīgi iestudētas ne tikai Krievijā, bet arī Eiropā. Viripajeva dramaturģijai raksturīgs ritms, pašironija un humors – arī nopietni stāsti un problēmas tiek izstāstīti caur smiekliem. Latvijā Viripajeva darbi ir pazīstami: pēdējos gados iestudētas lugas "Irānas Konference", "Saviļņojums", "Nepanesami ilgi apskāvieni" un "Dzērāji".

Izrādes radošajā komandā darbojās arī scenogrāfe Dace Ignatova (scenogrāfu apvienība "Grāfienes"), horeogrāfs Dmitrijs Gaitjukevičs, skaņu režisors Olivers Tarvids, gaismu māksliniece Jūlija Bondarenko.

Nākamās izrādes: 25. oktobrī, 22. un 29. novembrī.

Atgādinām, ka neatkarīgās producentu kompānijas "KatlZ" pirmais iestudējums "Karš vēl nav sācies" pēc Mihaila Durņenkova lugas tika veiksmīgi izrādīts ne tikai Rīgā – mūzikas namā "Daile" un vēlāk Ģertrūdes ielas teātrī, bet arī Viļņā un Klaipēdā. Tāpat pandēmijas laikā tiešsaistē un šoruden Žaņa Lipkes muzejā Jevgeņija Šermeņeva un "KatlZ" organizēja vairākus dramaturģijas lasījumus, apvienojot māksliniekus no dažādām valstīm, teātriem, dažādu skolu, profesionālo un kultūrtelpas pieredzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!