Foto: Publicitātes attēls

Nedēļā, kad tiek svinēta Eiropas diena, notiks režisores Lauras Grozas-Ķiberes monoizrādes "Trojas ķēve" pirmizrāde, kuras centrālā tēma ir indivīda attiecības ar iedomāto varu. Galvenajā un vienīgajā lomā būs redzama Jaunā Rīgas teātra aktrise Inga Tropa.

Dramaturgs Artūrs Dīcis lugu uzrakstīja 2019. gada vasarā. Kā uzsver izrādes veidotāji, tā paradoksāli sasaucas ar situāciju šodien – laiku, kuru pavadām pašizolācijā, bailēs no pandēmijas un sazvērestības teoriju ieskauti.

Trojas ķēve ir Eiropas Parlamenta deputāte, kura netiek pārvēlēta uz nākamo termiņu. Cilvēkam, kuram no mazās Latvijas bija izdevies nokļūt Eiropas centrā, nu atkal jāatgriežas dzimtenē. Vai tā ir sakāve un iegūtā vara bija maldīga? Bet varbūt viņa zina kaut ko, kas no mums pārējiem tiek slēpts? Eiroparlamenta kanalizācijas trubās iemitinājusies sēnīte un tā apdraud mūsu dzīvības. Trojas ķēve aizlīmē logus un dodas pašizolācijā, jauno iestudējumu piesaka tā veidotāji.

Izrāde tapusi 2019. gadā starptautiska teātra projektā EUHUMAN un tās pirmizrāde notika pagājušā gada oktobrī Amsterdamā festivāla "Europatralala" ietvaros. Mākslinieki no Nīderlandes, Portugāles, Itālijas, Rumānijas un Latvijas tika aicināti savās izrādēs reflektēt par Eiropas Savienības nozīmi un sabiedrības atbildību vienotas Eiropas veidošanā.

"Trojas ķēves" radošā komanda iedvesmojās no kādas Eiroparlamenta deputātes, kura sava sasaukuma laikā tika novērtēta kā viena no neefektīvākajām starp visiem deputātiem. Šī gada pavasarī tika plānotas projekta viesizrādes Latvijā, taču pandēmijas dēļ tās nācās atcelt. Tomēr attīstoties notikumiem pasaulē, līdzības ar darbību izrādē "Trojas ķēve" kļuva acīmredzamas un tiešsaistes forma kļuva par loģisku izrādes dzīves turpinājumu.

Izrādi veidojuši dramaturgs Artūrs Dīcis, režisore Laura Groza – Ķibere, mākslinieks -8, spēlē Inga Tropa. Producenti "Story Hub". Atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Šobrīd ieplānotas tikai divas izrādes – 8. un 13. maijā. Izrādes notiks tiešraidē. Skatītāji, iegādājoties biļeti, saņems informāciju, kas ļaus pieslēgties izrādes norisei. Biļetes pieejamas "Bez rindas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!