Foto: stock.xchng
Lai veicinātu Latvijas dramaturgu profesionalitāti, kā arī jaunas, mūsdienīgas nacionālās dramaturģijas rašanos, Latvijas Dramaturgu ģilde ir lēmusi pirmo reizi valsts vēsturē motivēt sezonas labāko dramaturgu, piešķirot nacionālo dramaturģijas balvu "Pazudušais dēls", portālu "Delfi" informē Latvijas Dramaturgu ģildes pārstāvji.

Balvas pasniegšana notiks ikgadējās "Spēlmaņu nakts" ietvaros, kas šogad norisināsies 23. novembrī Latvijas Nacionālajā teātrī.

Nolikums paredz, ka uz balvu var pretendēt iepriekšējā sezonā pirmo reizi iestudēts Latvijā dzīvojoša autora vai autoru kolektīva radīts dramaturģisks teksts, kas iesniegts izvērtējumam Dramaturgu ģildes biedriem. Balsojums nosaka piecas lugas, kas tiek virzītas īpašas žūrijas gala lēmumam.

Iepriekšējā teātra sezonā Latvijas dramatiskajos teātros iestudēti 24 latviešu autoru 26 teksti, no kuriem vērtēšanai bija nodotas 18 lugas, scenāriji un libreti. Ģildes biedru balsojumā labāko pieciniekā iekļuva: Laura Gundara "Advents Silmačos", kas pagājušajā sezonā iestudēta gan Valmieras Drāmas teātrī, gan Liepājas Teātrī; Rasas Bugavičutes un Edgara Niklasona "Izrāde Gals", iestudēta Latvijas Nacionālajā teātrī; Jāņa Baloža, Ivo Brieža, Laura Gundara un Ansela Kaugera "12.diena", iestudēta Dailes teātrī; Ingas Gailes "Āda", iestudēta Ģertrūdes ielas teātrī, kā arī Ingas Ābeles "Labās asinis", kas iestudēta Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī.

Balvas Nolikums paredz, ka labāko sezonas dramaturģijas tekstu, pēc izrāžu noskatīšanās un darbu izlasīšanas, nosaka neatkarīga žūrija piecu cilvēku sastāvā. Šogad žūrija pieaicināti – profesors Gunārs Bībers, kordiriģents Jānis Ērenštreits, advokāts Lauris Liepa, augstskolas pasniedzējs Armands Kalniņš, kā arī mūziķis Arstarulsmirus (Gustavo).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!