Kultūras ministrija atbalstījusi Māra Liepas labdarības fonda ierosinājumu izveidot un uzstādīt Rīgā pieminekli izcilajam latviešu baletdejotājam, portālu "Delfi" informē ministrijas pārstāvji.

Lai Rīga šīs iniciatīvas rezultātā iegūtu mākslinieciski augstvērtīgu pilsētvides objektu, ministrija rīkos starptautisku konkursu, kurā aicinās piedalīties labākos un talantīgākos tēlniekus kā no Latvijas, tā ārvalstīm, kā arī nodrošinās profesionālu konkursā iesniegto darbu vērtēšanas žūriju, iekļaujot tajā pasaulē atzītus ekspertus.

Pieminekli baletdejotājam Mārim Liepam plānots atklāt pēc gada – 2011.gada 27.jūlijā, kad māksliniekam apritētu 75 gadi. Māra Liepas ģimenes iniciatīvu finansiāli atbalstīt uzņēmies Borisa un Ināras Teterevu fonds.

"Baletdejotājs Māris Liepa ir nozīmīga figūra ne vien Latvijas un Krievijas, bet visas pasaules baleta mākslā un es esmu gandarīts, ka mākslinieka bērni – Andris un Ilze Liepas – ir vērsušies Kultūras ministrijā ar aicinājumu izveidot Rīgā šādu pieminekli. Māris Liepa bija ne vien izcils baleta mākslinieks un savas dzimtās pilsētas Rīgas patriots, bet vienlaikus ir arī simbols tai ļoti augstajai un pasaulē novērtētajai kvalitātei, kāda piemīt dejas izglītībai Latvijā, līdz ar to piemineklis iemūžinātu tās tradīcijas, ko gadu desmitiem kopusi Rīgas Horeogrāfijas skola," uzsver kultūras ministrs Ints Dālderis.

Māra Liepas dēls, baletdejotājs Andris Liepa norāda: "Mūsu tēvs radošās dzīves laikā saņēmis daudz rīdzinieku un Latvijas baleta skatītāju sirds siltumu. Tas ir atstājis lielu iespaidu uz jauno dejotāju paaudzi un Latvijas Nacionālās operas baleta trupa turpina tās tradīcijas, kas gan iepriekš, gan šobrīd Rīgas baletu dara slavenu visā Eiropā un pasaulē. Māris Liepa ir pelnījis, ka viņa dzimtajā pilsētā tiek uzcelts piemineklis, godinot viņa dzīvi, talantu un piemiņu, kā arī simbolizējot kultūras daudzveidību Latvijā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!