Foto: AFP/Scanpix

Britu dramaturgs Toms Stopards kļuvis par ikgadējās Harolda Pintera balvas laureātu, kuru pasniedz angļu PEN klubs par izciliem nopelniem literatūrā, vēstīts laikraksta "The Guardian" interneta vietne.

Balva Stopardam tiks pasniegta 7.oktobrī Britu bibliotēkā. Dramaturgs atzīst, ka ir ārkārtīgi lepns par piešķirto balvu, jo savulaik "Harolds bija viens no iemesliem, kāpēc sāku rakstīt lugas."

Britu dramaturga Harolda Pintera vārdā nosauktā balva tiek pasniegta kopš 2009.gada. Prēmija tiek pasniegta diviem literātiem. Pamatprēmiju saņem britu rakstnieks, kura darbi atbilst Pintera uzstādītājiem augstajiem vērtēšanas kritērijiem, no kuriem viens pieprasa "intelektuālo un pilsonisko vērtību vārdā rakstīt drosmīgu patiesību par mūsu dzīvi un sabiedrību."

Otra, speciālā balva tiek piešķirta par literāta drosmi autoram, kurš nav no Lielbritānijas. Šīs balvas 2013.gada laureāts pagaidām nav zināms.

Nobela prēmijas literatūrā laureāts Harolds Pinters ir uzrakstījis 29 lugas un dramaturgu vidē tiek uzskatīts par vienu no spožākajiem absurda drāmas klasiķiem. Latvijas teātros ir izrādītās tādas viņa lugas kā "Sargs", "Mēmais viesmīlis" un "Nodevība".

Pintera balvas ieguvējs Toms Stopards ir pazīstams kā lugu "Arkādija", Rozenkrancs un Gildenšterns ir miruši", triloģijas "Utopijas krasts" "Tas īstais, tā īstā" un citām lugām. Kinoscenārijs filmai "Iemīlējies Šekspīrs" 1998.gadā tika nominēts "Oskara" balvai. Bet 2000.gadā karaliene Elizabete II Tomam Stopardam piešķīra bruņinieka titulu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!