Foto: Kadrs no video

Šogad atšķirīgi nekā iepriekš visā pasaulē un arī Latvijā tiek svinēta Starptautiskā Teātra diena, iztiekot bez tradicionālajiem svētku koncertiem un īpašajiem iestudējumiem. Tomēr ar aktieri atraduši dažādus radošus risinājumus, kā, esot dīkstāvē un pašizolācijā, uzrunāt savu skatītāju.

Latvijas Leļļu teātris savā "Facebook" sērijā "Garais starpbrīdis" publicējis aktiera Miķeļa Žideļūna skrējienu pa dažādām Latvijas teātrim nozīmīgām vietām, 24,5 kilometrus garajā maršrutā apmeklējot ne tikai Latvijas Nacionālo teātri, Dailes teātri un Jauno Rīgas teātri, bet arī Latvijas Kultūras akadēmiju, Fon Stricka villu, "Zirgu pastu" un pat klubu "Depo", kur pirms vairākiem gadiem tika rādīta izrāde "Artis klusē, Alise klusē", un nesen likvidēto teātri "Skatuve".

"Sirsnīgi sveicam visu teātru kolēģus Starptautiskajā teātra dienā, novēlot spēku un izturību, prieku un azartu, un, pats galvenais – skatītājus, kuri nespēj vien sagaidīt, kad atkal varēs atgriezties teātros baudīt gan izrādes, gan saldējuma kokteiļus! Paldies skatītājiem par atbalstu un mīlestību gan vieglos, gan grūtos laikos!" novēlē Leļļu teātra kolektīvs.

Majestātisku videosveicienu kolēģiem Teātra dienā veltījis Latvijas Nacionālās operas un baleta kolektīvs.

"Latvijas Nacionālās operas ēkas pamatakmens ir likts pirms 160 gadiem. Nama vēsturē pieredzētas dažādas grūtības, tomēr tās vienmēr ir pārvarētas. Slavenais latviešu tenors Mariss Vētra rakstīja – ir lielāki operu nami pasaulē, ir daudz bagātāki un daudz greznāki, bet – neviens nav baltāks, nedz skaidrāks, nedz mīļāks," tā raksta LNOB pārstāvji.


Ar pavasarīgiem sveicieniem, dziesmām un putnubūrīšu darināšanu Teātra dienā šogad sveic Latvijas Nacionālais teātris, piedāvājot šoreiz ieskatu Dabas skatuvē un arī aktieru ikdienā pašizolācijā.

Tāpat ieskatu savā ikdienā un ieteikumus, kā šo pašizolācijas laiku pavadīt pēc iespējas radošāk un produktīvāk, piedāvā Liepājas teātra aktieri – viņi gan pārrok komposta kaudzes, gan ēd pumpurus, gan gatavojas koncertiem tālākā nākotnē.

Dailes teātra trupas aktieri savukārt atgādina, ka pēc krīzes vienmēr nāk atrisinājums, turklāt paša Dailes teātra dibināšana ir saistāma ar visai pamatīgu krīzi un jaunu sākumu teju no nulles.

Jau ziņojām, ka Jaunais Rīgas teātris kā sveicienu Teātra dienā brīvpieejā publicējis savas leģendārās izrādes "Revidents" ierakstu, bet īpašu videosveicienu sagatavojuši JRT aktieru studijas studenti. Atgādinām, ka pašizolācijas laikā JRT aktieri uzsākuši akciju "JRT lasa grāmatas mājās", ik vakaru publicējot video ar aktieru izvēlētu grāmatu lasījumiem.

Valmieras teātris savukārt svētkos piedāvā ieskatu mēģinājumā, kas norisinās attālināti. "Šobrīd dzīvojam pavisam citādākā realitāte, kur lietas notiek ne tā kā ierasts. Bet ar nepacietību gaidām to brīdi, kad atkal varēsim satikties ar saviem skatītājiem klātienē un kopā radīt brīnumu, ko sauc par teātri," savā sveicienā "Facebook" raksta Valmieras teātra pārstāvji.

Īpašu video sveicienu saviem kolēģiem un skatītājiem ir sagatavojusi aŗī Rīgas Krievu teātra trupa, atgādinot, ka 1830. gadā arī Aleksandrs Puškins pavadīja laukos karantīnā. Šajā laikā viņš uzrakstīja tādus darbus kā "Jevgēņijs Oņegins", "Belkina stāsti", "Mazās traģēdijas".

"Šis laika posms katram no mums – radošiem cilvēkiem – ir dots arī tāpēc, lai spētu akumulēt savas radošās idejas un veiksmīgi realizēt tās skaistās izrādēs brīdī, kad mēs piedzīvosim laimīgu atkalsatikšanos uz skatuves un skatītāju zālē," novēlē Rīgas Krievu teātris.

View this post on Instagram

Kurš gan būtu spējis iedomāties, ka šo starptautisko teātra dienu pavadīsim šādi - katrs savā migā un alkstot pēc ikdienas skrējiena. Lai gan esam mazliet pārsteigti un nedaudz uztraukti, mēs esam pārliecināti, ka teātris spēj būt ļoti dažāds, pielāgoties visdažādākajiem apstākļiem un likstām, kā arī nodrošināt klātesamību jaunos un mūsdienīgos veidos. Radošais process nebeidzas un kā jau visi, arī mēs šobrīd strādājam pie jaunām idejām un projektiem, lai nesēdētu bezdarbībā un spētu savus neapturamos radošos domāšanas procesus īstenot dzīvē arī šajos apstākļos. Veselību un izturību visai teātra saimei un, pats galvenais, skatītājiem vēl plašā KVADRIFRONA ģimene. P.S Šī smaidīgā bilde uzņemta tieši pirms mūsu otrās sezonas sākuma pagājušajā septembrī. #KVADRIFRONS

A post shared by KVADRIFRONS (@kvadrifrons) on Mar 27, 2020 at 4:46am PDT

Sveicieniem pievienojas arī “Dirty Deal Teatro”, kas sveic Teātra dienā visus skatītājus, kritiķus, teātra zinātniekus un pētniekus, bet īpaši sveicieni draugiem un kolēģiem no citiem Latvijas teātriem.

Atgādinām, ka tradīciju 27. martā skatuves māksliniekiem visa pasaulē svinēt Starptautisko teātra dienu 1961. gadā iedibināja UNESCO Starptautiskais teātra institūts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!