Foto: Mārcis Baltskars

"Concert Hall Studio 69", Tērbatas ielā 73, 23. un 30. septembrī gaidāma melodrāmas "Fonogramma" pirmizrāde. Iestudējumu ar Dailes teātra aktrisi Lilitu Ozoliņu un Rīgas Krievu teātra aktieri Igoru Čerņavski galvenajās lomās veido režisors Intars Rešetins, portālu "Delfi" informē izrādes producenti.

Alekseja Ščerbaka jaunā luga rosinājusi slaveno Lilitu Ozoliņu atkal, pēc ilgāka pārtraukuma uzrunāt publiku no skatuves krievu valodā, bet Rīgas Krievu teātra vadošajam aktierim Igoram Čerņavskim ļāvusi nospēlēt lielu un negaidītu lomu. Atgādinām, ka Intars Rešetins 2017./2018. gada teātra sezonas "Spēlmaņu naktī" tika nominēts kā Gada režisors par divām izrādēm – "Dēls" Dailes teātrī un "Patiesība" Rīgas Krievu teātrī.

"Sensenos laikos, kad visi bija apbrīnojami jauni un līdz neprātam iemīlējušies, atgadījās kas tāds, kas apvērsa ikviena šā notikuma līdzdalībnieka dzīvi. Klasiskajā trīsstūrī izdzīvoja tikai divi. Neviens netika tiesāts, neviens neizcieta sodu. Pāri palikušos likteņa vara aiztrieca katru uz savu pusi, lai pēc daudziem gadiem atkal savestu kopā ar nejaušības spēku. Un, lai arī viņa tagad ir pasaules mēroga zvaigzne, bet viņš – mazs mīms nelielā teātrī, viņu kopīgais skelets skapī visu saliks pa vietām un pieprasīs samaksāt par nodarījumu… Grēkam nav noilguma. Tāpat kā mīlestībai," par izrādi raksta tās veidotāji.

Lilita Ozoliņa stāsta: "Šajā lugā nevienam virsū nešauj, nevienu nedur. Man tas patīk. Un vēl vairāk patīk tas, ka šis ir divkāršs stāsts par mīlestību. Par to, cik dažāda, cik savāda, cik neparasta tā var būt – kā vīrietim, tā sievietei. Dod, Dievs, lai mūsu varoņi atdzīvojas uz skatuves, jo ķīmija starp viņiem jau jūtama."

"Šis man ir trešā izrāde, kas top pēc Alekseja lugas. Kas jau ir ārkārtīgi patīkami. Nē, "patīkami" ir pārāk maz teikts. "Fonogrammas" tēma mani aizrāva. Mīlestība līdz prāta aptumsuma robežai, mīlestība līdz aortas plīsumam, mīlestība, kura dzīvo ar cilvēku visu mūžu, lai kā viņš censtos tikt ar to galā… ar to un ar sevi. Un atriebība! Vēl viena tēma, kas mani interesē.

Taču galvenais ir komanda. Par manu partneri, milzu paldies viņai, pirmoreiz kļūs Lilita Ozoliņa. Lepojos, ka strādāšu ar tāda līmeņa aktrisi! Un ļoti priecājos, ka tiekos ar Intaru Rešetinu – viņš ir izcils režisors," papildina Igors Čerņavskis.

Intars Rešetins par izvēlēto darbu saka: "Ar lugas autoru iepazinos pērn, kad Dailes teātrī iestudēju viņa lugu "Balta vārna melnā krāsā". Aleksejs raksta ļoti reālistiski, mūsdienīgi un atklāti. Tāpēc jau tajā dienā, kad viņš man pastāstīja par "Fonogrammu", es zināju, ka tēma būs aktuāla, bet izrādes varoņi dzīvi.

Izlasījis lugu, sapratu, ka ļoti svarīga būs aktieru izvēle. Man bija nepieciešami cilvēki, kuri veltījuši teātrim visu savu dzīvi. Un obligāti – viņiem bija jābūt savas mākslas meistariem. Ļoti priecājos, ka manam aicinājumam atsaucās aktieri, kuri ir vieni no labākajiem savā paaudzē, – Lilita Ozoliņa un Igors Čerņavskis. Godīgi sakot, ar tāda kalibra māksliniekiem es nebaidītos iestudēt pat telefonu grāmatu."

Savukārt lugas autors Aleksejs Ščerbaks teicis, ka tai ir neparasta vēsture. "Es to sarakstīju slavenam itāliešu mīmam, to jau pārtulkoja, taču… Pasūtītājs izlasījis teica – nē, es nepavilkšu, tā ir loma lielam drāmas aktierim. Paldies Dievam, gan Lilita, gan Igors piekrita šajā projektā piedalīties. Arī Intaram materiāls iepatikās. Redzu, kā viņi strādā, šo procesu varētu filmēt – tas būtu skaists, smieklīgs un skumjš kino..."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!