Foto: Publicitātes foto
"Dailes teātra repertuārs, manuprāt, lielā mērā balstās uz Artūru Skrastiņu", tā laikrakstam "SestDiena" stāsta Dailes teātra vadošā aktrise Rēzija Kalniņa.

Aktrise apstiprina, ka ir nolēmusi samazināt savu slodzi Dailes teātrī, vēlas vairāk laika veltīt pārdomām, pašatklāsmei un citiem radošiem izaicinājumiem. "Uz mani tas (teātra repertuārs) balstījās mazliet agrāk, bet teātris pašlaik man nācis pretī, un ceru, ka tas nākotnē tikai iegūs, ļaujot man samazināt darba slodzi. Pēdējo divu sezonu laikā man sanākusi tāda mākslas fabrika un nemitīgs skrējiens, kas prasījis no manis ārkārtīgi daudz garīga un fiziska spēka. Pienācis laiks iegriezties kādā uzpildes stacijā, kas atrodas ārpus teātra," "SestDienai" skaidro Kalniņa.

Neskatoties uz to, aktrise turpina darboties teātrī. Viņa joprojām ir vadošajās lomās vairākās Dailes izrādēs un guvusi pirmos panākumus Novosibirskas Operas un baleta teātrī, kur pirmizrādi piedzīvojusi viņas režisētā Leonarda Bernstaina Mesa. Tieši Novosibirska ir pilsēta, uz kuru Rēzija dodas visai bieži. Viņas draugs Ainārs Rubiķis šajā Sibīrijas pilsētā ir kļuvis par Operas galveno diriģentu. Arī pati aktrise tur ir saņēmusi nopietnu darba piedāvājumu.

Vērtējot Dailes teātra repertuāru, Rēzija Kalniņa uzsver, ka repertuārs neattiecas tikai uz publikas lutināšanu ar mūzikliem, bet arī teātra personālu, kas savā darba vietā varētu pilnveidoties. "Iepretim mūzikliem mūsu teātrī ir pietiekami daudz nopietna satura izklaides. Dailes nākotnes vīzija, kas sākusi jau īstenoties, ir vadības rūpes par māksliniecisko personālu — lai tas nesadegtu un spētu būt radošs. Ja kādam jāskrien kā zirgam ar klapēm pie acīm, radošais process iegrimst rutīnā. Tad nav laika pat aiziet uz citiem teātriem paskatīties, ko kolēģi tur dara, nemaz nerunājot par braucieniem uz citām zemēm."

Tomēr "pauzes paņemšanu" Dailes teātrī aktrise pamato tikai kā savu izjūtu nepieciešamību atpūsties. Skaidrs ir tas, ka tuvākajā nākotnē Rēziju Kalniņu uz Dailes teātra skatuves redzēsim retāk. Arī pati aktrise, vaicāta, vai var savu dzīvi iedomāties bez Dailes teātra skatuves dēļiem intervijā "SestDienai" atbild vispārīgi: "Varu iedomāties savu dzīvi bez skatuves, bet nevaru to iztēloties bez šiem dēļiem. Vienā pusē tiem vai otrā — tas ir cits jautājums."

Atgādināsim, ka šobrīd Rēzija Kalniņa uz Dailes teātra skatuves spēlē divās izrādēs – "Es par Rēziju" un "Marlēna".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!